- Dołączył: 2011-07-19
- Miasto: Puck
- Liczba postów: 1474
14 czerwca 2013, 21:42
Witajcie, jesteśmy jutro zaproszeni na grill i mam zrobić jakąś sałatkę. Macie jakieś sprawdzone co najbardziej pasuje? :) Z góry dzięki za odp
Edytowany przez wilimadzia 14 czerwca 2013, 21:46
- Dołączył: 2013-06-12
- Miasto: pruchnik-miasto
- Liczba postów: 219
14 czerwca 2013, 21:45
z kurczakiem i makaronem muszelki uwielbiam :0
14 czerwca 2013, 21:47
kiedys jadłam własnie na grilu wiem że była na pewno rukola i pomidory bardzo dobra i do kiełbaski i do karkówki
- Dołączył: 2013-02-13
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 10655
14 czerwca 2013, 21:49
Na ile osob? Ja dla kilku osob to szla bym w kapuste pekinska z kukurydz, ogorkiem, pomidorem i ewentualnie rzodkiewka z majonezem lub jogurtem. Lub ziemniaczana z ogorkiem malosolnym, szczypiorkiem, jajkiem zz jogurtem lub majonezem...latwa i smaczna.
- Dołączył: 2009-10-20
- Miasto: -
- Liczba postów: 3619
14 czerwca 2013, 21:52
Ja najbardziej lubię do grillowanych mięs ze świeżych warzyw (sałata, ogórek, pomidor, kukurydza, papryka czy co tam jeszcze lubicie) albo tzw "bawarską" czyli młode ziemniaki w dużych kawałkach, duuużo, "zieleniny" (cebulka dymka i koper np) i majonez
![]()
. Jadłam ją również w wersji z ogórkiem kiszonym lub podsmażanym boczkiem, ale najbardziej mi pasuje ta klasyczna. Jak Ci się nie chce kombinować to zrób grecką - zazwyczaj wszyscy lubią
![]()
.
Edytowany przez studentka1986 14 czerwca 2013, 21:52
- Dołączył: 2013-02-04
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 152
14 czerwca 2013, 21:57
Ja to bym przygotowała swoją ulubioną:D :
sałata lodowa
+ może być mix sałat
oliwki
pomidorki (najlepiej pokroje na pół koktajlowe)
ser feta
ogorek
zazwyczaj dodaję też kurczaka, ale skoro to grill to bym odpuściła
no i oczywiście sos vinegret ! yumyyyyyyy!
- Dołączył: 2013-05-03
- Miasto: Toruń
- Liczba postów: 4686
14 czerwca 2013, 21:59
do grilla zawsze robię: sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, feta, czerwona cebulka, szczypiorek (a-la grecka, tylko nie dodaję papryki i oliwek, bo nie lubię:)) + vinegret: oliwa, musztarda, miód, sól, pieprz, sok z cytryny świeża bazylia lub szczypiorek i to wszystko zmiksować - jak dla mnie pycha zarówno do karkówki jak i do kiełbaski
często też robię dodatkowo z selera konserwowego: jajka, szynka, ananas, seler konserwowy, kukurydza, sól, pieprz, majonez
- Dołączył: 2009-05-13
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 926
14 czerwca 2013, 22:03
mieszanka sałat, wędzony łosoś lub kurczak lub ser sałatkowy lub gorgonzola (ale nie każdy lubi), kukurydza, pomidory koktajlowe, ogórek, podprażone pestki dyni i słonecznika, może być winogron do tego sos musztarda, woda, olej, miód, sok z cytryny - pycha do tego pieczywko czosnkowe (gotowe bagietki można kupić i upiec na grillu)
Edytowany przez kajka07 14 czerwca 2013, 22:04
- Dołączył: 2007-12-15
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1268
14 czerwca 2013, 22:31
zrób coś lekkiego - sałaty, pomidory, ogórki, oliwki z vinegretem, coś w stylu klasycznej sałatki greckiej.
a jak nie boisz się eksperymentować, to hmmm czernią sezonu w chwili obecnej są truskawki, u mnie czesto się pojawiają w połączeniu z serami (u mnie lazury), orzechami włoskimi i świeżym szpinakiem + balsamico :-)