Temat: sałatka do grilla

Witajcie, jesteśmy jutro zaproszeni na grill i mam zrobić jakąś sałatkę. Macie jakieś sprawdzone co najbardziej pasuje? :) Z góry dzięki za odp
Pasek wagi
z kurczakiem i makaronem muszelki uwielbiam :0
Pasek wagi
kiedys jadłam własnie na grilu wiem że była na pewno rukola i pomidory bardzo dobra i do kiełbaski i do karkówki
Na ile osob? Ja dla kilku osob to szla bym w kapuste pekinska z kukurydz, ogorkiem, pomidorem i ewentualnie rzodkiewka z majonezem lub jogurtem. Lub ziemniaczana z ogorkiem malosolnym, szczypiorkiem, jajkiem zz jogurtem lub majonezem...latwa i smaczna.
Pasek wagi
Ja najbardziej lubię do grillowanych mięs ze świeżych warzyw (sałata, ogórek, pomidor, kukurydza, papryka czy co tam jeszcze lubicie) albo tzw "bawarską" czyli młode ziemniaki w dużych kawałkach, duuużo, "zieleniny" (cebulka dymka i koper np) i majonez . Jadłam ją również w wersji z ogórkiem kiszonym lub podsmażanym boczkiem, ale najbardziej mi pasuje ta klasyczna. Jak Ci się nie chce kombinować to zrób grecką - zazwyczaj wszyscy lubią .
zrób którąś z sałatek Marta11148 i do tego tzatziki. Będą zadowoleni ;)
Ja to bym przygotowała swoją ulubioną:D :
sałata lodowa 
+ może być mix sałat 
oliwki
pomidorki (najlepiej pokroje na pół koktajlowe)
ser feta 
ogorek 
zazwyczaj dodaję też kurczaka, ale skoro to grill to bym odpuściła 
no i oczywiście sos vinegret ! yumyyyyyyy!
do grilla zawsze robię: sałata, ogórek, pomidor, rzodkiewka, feta, czerwona cebulka, szczypiorek (a-la grecka, tylko nie dodaję papryki i oliwek, bo nie lubię:)) + vinegret: oliwa, musztarda, miód, sól, pieprz, sok z cytryny świeża bazylia lub szczypiorek i to wszystko zmiksować - jak dla mnie pycha zarówno do karkówki jak i do kiełbaski
często też robię dodatkowo z selera konserwowego: jajka, szynka, ananas, seler konserwowy, kukurydza, sól, pieprz, majonez
mieszanka sałat, wędzony łosoś lub kurczak lub ser sałatkowy lub gorgonzola (ale nie każdy lubi), kukurydza, pomidory koktajlowe, ogórek, podprażone pestki dyni i słonecznika, może być winogron do tego sos musztarda, woda, olej, miód, sok z cytryny -  pycha do tego pieczywko czosnkowe (gotowe bagietki można kupić i upiec na grillu)
zrób coś lekkiego - sałaty, pomidory, ogórki, oliwki z vinegretem, coś w stylu klasycznej sałatki greckiej.

a jak nie boisz się eksperymentować, to hmmm czernią sezonu w chwili obecnej są truskawki,  u mnie czesto się pojawiają w połączeniu z serami (u mnie lazury), orzechami włoskimi i świeżym szpinakiem + balsamico :-)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.