- Dołączył: 2010-10-14
- Miasto: Madryt
- Liczba postów: 2252
14 czerwca 2013, 20:19
Hej:) jutro mam gości i robimy grilla :) planuje zrobić karczek, znacie może jakieś, dobre marynaty?
i powiedzcie mi warto kupować taki karczek w plastrach np. w biedronce czy lepiej w całości?
Jeżeli chodzi o marynaty to uwielbiam te z lidla. Są takie karczki w różnych marynatach np. w bawarskiej <mniam> jednak trochę drogo to wychodzi bo za 4 plasterki trzeba zapłacić około 12 zł. Ja będę potrzebować koło 9 plasterków :)
z góry dziękuje :)
- Dołączył: 2010-12-01
- Miasto: Legionowo
- Liczba postów: 4421
14 czerwca 2013, 20:35
cześć! karkówka z biedronki jest b.fajna. ja osobiscie wolę sama doprawić. zawsze mam wrażenie, że te juz doprawione nie są takie do konca 1-wszej świeżości... no wiesz, mięso już troszkę podjeżdża więc je dosólmy, doprawmy, dosmaczmy, zalejmy glutaminianem i benzoesanem i da radę !
![]()
najlepiej kupic karkówkę w mięsnym ale ta z biedronki jest super, jeszcze nie trafiłam złej, jest 5 kawałków, kroję na pół i jest 10 mniejszych takie zgrabniejsze na grilla i tłukę
![]()
najlepiej kup rano zeby poleżały w marynacie, a może masz już dziś to nawet dziś(ja w niedzielę robie "kuciaka" po chińsku i już leży w przyprawach i sosie sojowym;)
a co do marynaty to ja przyprawiam solą i kupuje taką przyprawę firmy prymat - stek przyprawa gruboziarnista, grill klasyczny, pikantny albo specjalna do karkówki. Bardzo dobre są te przyprawy. Ja najbardziej lubię tę do steków, o tę:
![]()
Jeśli chcesz wypasioną marynatę to możesz pomieszać taką przyprawę z oliwą, czosnkiem, musztardą dijon i odrobiną miodu
nie zapominij o soli pieprzu (np taki kolorowy jest fajny); jak lubisz na ostro możesz dać cayenne
Edytowany przez olgafigmat 14 czerwca 2013, 20:38
- Dołączył: 2013-06-07
- Miasto:
- Liczba postów: 172
14 czerwca 2013, 20:49
Nie jem mięsa, ale w życiu bym nie zrobiła niczego w kupnym czymś. Obserwując mamę i babcię marynata tylko i wyłącznie własna. Natrzyj czosnkiem, solą, ziołami i zostaw na noc. I wsio.