- Dołączył: 2013-03-18
- Miasto:
- Liczba postów: 1884
22 maja 2013, 09:32
macie jakis sprawdzony przepis na ciasto na pierogi??? W internecie tyle ich jest ze niewiadomo który wybrac, a nie zawsze moze wyjsc.
22 maja 2013, 09:37
http://www.wielkiezarcie.com/recipe44836.html ja robie z tego przepisu...po prostu zaje*** ....pierogi sie nie rozwalaja, nie kleja do stolnicy...po prostu sa pyszne
22 maja 2013, 09:37
Robiłam pierwszy raz z internetu na pierogi gdzie mąkę zalewa się wrzątkiem i zarabia ciasto jest pyszne , plastyczne , ładnie się skleja ( ale nie klei się po ugotowaniu) , nie rwie się po prostu rewelacja.
- Dołączył: 2012-01-02
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 80
22 maja 2013, 09:58
0,5kg mąki pszennej typ 650
3 łyżki mąki ziemniaczanej (skorbi)
jedno całe jajko
olej rzepakowy ok 1/4 szkl.
szczypta soli
wody - ile zabierze;)
Przesiać
mąkę pszenną, tak samo postapić z mąką ziemniaczaną (ja wszystko
mieszam w dużym szklanym naczyniu - dzięki temu unikam skrobania blatu).
Dodać jajko i olej oraz sól. Najważniejsze - bardzo gorącą wodę dodawać
po troszę - musi być tak gorąca na ile tylko wytrzymają nasze
mieszające ręce - ja leję dopiero co zagotowaną. Dolewać stopniowo cały
czas kontrolując kosystencję, wyrabiamy szybko żeby ciasto było gładkie i
zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na ok 15 minut. W
trakcie wałkowania wyjmujemy z woreczka tylko taką porcję z której
aktualnie będziemy wałkowac i wycinać pierożki, reszta dalej czeka w
woreczku;)
To mój przepis opracowany metodą prób i błędów, można zastąpić całkowicie mąkę tą pełnoziarnistą pszenną:)
22 maja 2013, 10:24
Ja biorę tylko mąkę i letnią wodę i zagniatam,a le nie za długo i zawsze wychodzi dobre.
- Dołączył: 2010-11-03
- Miasto: Ibiza
- Liczba postów: 15701
22 maja 2013, 10:46
mąka, wrzątek, oliwa.
Żadnych jajek, bo ciasto wychodzi twarde.