Temat: Pierogi- sprawdzony przepis

macie jakis sprawdzony przepis na ciasto na pierogi??? W internecie tyle ich jest ze niewiadomo który wybrac, a nie zawsze moze wyjsc.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe44836.html      ja robie z tego przepisu...po prostu zaje*** ....pierogi sie nie rozwalaja, nie kleja do stolnicy...po prostu sa pyszne
Robiłam pierwszy raz z internetu na pierogi gdzie mąkę zalewa się wrzątkiem i zarabia ciasto jest pyszne , plastyczne , ładnie się skleja ( ale nie klei się po ugotowaniu) , nie rwie się po prostu rewelacja.
http://www.wielkiezarcie.com/recipe44836.html  z tego robiłam wiele razy , zawsze wychodzą super
Pasek wagi
0,5kg mąki pszennej typ 650
3 łyżki mąki ziemniaczanej (skorbi)
jedno całe jajko
olej rzepakowy ok 1/4 szkl.
szczypta soli
wody - ile zabierze;)

Przesiać mąkę pszenną, tak samo postapić z mąką ziemniaczaną (ja wszystko mieszam w dużym szklanym naczyniu - dzięki temu unikam skrobania blatu). Dodać jajko i olej oraz sól. Najważniejsze - bardzo gorącą wodę dodawać po troszę - musi być tak gorąca na ile tylko wytrzymają nasze mieszające ręce - ja leję dopiero co zagotowaną. Dolewać stopniowo cały czas kontrolując kosystencję, wyrabiamy szybko żeby ciasto było gładkie i zawijamy szczelnie w folię spożywczą i odstawiamy na ok 15 minut. W trakcie wałkowania wyjmujemy z woreczka tylko taką porcję z której aktualnie będziemy wałkowac i wycinać pierożki, reszta dalej czeka w woreczku;)

To mój przepis opracowany metodą prób i błędów, można zastąpić całkowicie mąkę tą pełnoziarnistą pszenną:)
Pasek wagi
Ja biorę tylko mąkę i letnią wodę i zagniatam,a le nie za długo i zawsze wychodzi dobre.
mąka, wrzątek, oliwa.
Żadnych jajek, bo ciasto wychodzi twarde.
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.