27 kwietnia 2013, 16:16
Zalega mi w piwnicy trochę przetworów od rodziców (zresztą im też zalega). Więc mam tak:
1. sos pomidorowy chyba z papryką i z cukinią, niestety z dodatkiem octu, dlatego to dyskwalifikuje go dla mnie jako dodatek do ryżu czy makaronu (nie smakuje mi). Jak go przerobić,co dodać, żeby wyszło coś nowego?
2. ogórki w zalewie chilli- mam ich naprawdę dużo, więc typowo na kanapki odpadają, tym bardziej, że nie mogę jeść tak dużo ostrego. Jakieś pomysły na sałatki?
3. sałatka z ogórków i fasolki szparagowej w zalewie pomidorowej, z octem- też żeby nie jeść jej jako dodatek do kanapek, czy drugiego dania, ale właśnie jakieś osobne danie z tym.
Macie jakieś pomysły? Nie lubię marnować i wyrzucać jedzenia...
- Dołączył: 2012-06-20
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 3836
27 kwietnia 2013, 16:36
Wydaje mi się, że te ogórasy i sałatka byłyby dobrą zagryzką pod wódkę ;) Oddzielne salaterki, do sięgania sobie. To co, urządzasz imprezę? ;)
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
27 kwietnia 2013, 16:39
z sosu możesz zrobic przepyszne leczo :)
27 kwietnia 2013, 16:49
Nikki, to chyba będzie miesięczna posiadówka, bo ja mam z 80 albo i więcej takich słoiczków po koncetracie z biedronki
![]()
Kleopatra, właśnie strasznie mi przebija ten ocet, przepis był z takiej gazetki w formacie kieszonkowym, no i tak myślę, z czym by to zmieszac, żeby zużyc
![]()
też mam sporo
- Dołączył: 2012-06-20
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 3836
27 kwietnia 2013, 17:02
No to małe słoiczki, do jednej salaterki zawartość 5 słoiczków wejdzie ;) Rób rób posiadówkę, chociaż trochę rozczęstujesz :) I może zasmakuje komuś i trochę pooddajesz?