Temat: Co zrobić z tego do jedzenia?

Problem jest taki, że do końca miesiąca zostało mi 20 PLN (dokładnie do 30.04). Potem wracam do rodziców na majówkę, nie mam co liczyć wcześniej na jakąkolwiek kasę od kogokolwiek:D Czyli potrzebuję jakiegoś mądrego i zdrowego rozwiązania na kolejne 9 dni...

Mam 10 marchewek, imbir, dżem, majonez, czosnek, ryż, makaron, kaszę, puszkę tuńczyka, mrożone śliwki, warzywa na patelnię i chińską mieszkankę, puszkę pomidorów, płatki żytnie, pestki słonecznika i mąkę żytnią. Do tego w szafce mam jeszcze miód, olej, kilka słoików od mamy (zielone pomidory, papryka w miodzie i buraczki)

Macie jakieś pomysły na jadłospis i jak te ostatnie 20 pln mądrze wydać?
Zrób zupę, duzy garnek na 3,4 dni styka, kup duzy chleb, maslo, sałatkę zrób.
Pasek wagi
ryz/kasza + warzywa na patelnie
makaron + sos pomidorowy
jak masz make i jajka to zrobisz placki albo nalesniki ze sliwkami lub dzemem
tunczyk + pieczywo i warzywa
kanapki z dzemem
platki ze slonecznikiem i dzemem/sliwkami (mleko lub jogurt)


Pasek wagi
ja bym kupila duzy chleb i piers z kurczaka (bo syci). dobrze by bylo jakbys miala jakies warzywa, to zrobilabys gulasz, to jedzenia na 4dni powinno starczyc. ogolnie chyba bedziesz zyc o kaszy, ryzu i makaronie :P
Pasek wagi
na 9 dni to trochę długo, na twoim miejscu zakupiłabym na wszelki wypadek więcej ryżu, bo to tanie, zapycha a nawet jak zrobisz sobie zupę to ja osobiście na cały dzień potrzebowałabym 4 talerze takiej zupy wiec gar jak dla wojska... hmm
może narób naleśników na 2 - 3 pierwsze dni, z warzyw zupa na 2 dni, potem ryż z sosem 2 dni, ryż z tymi słoiczkami od mamy kolejne 2 dni
czyli w sumie kup z tych 20 zł ryż, mleko, sos do ryżu, chleb i jajka

LedDeth napisał(a):

ja bym kupila duzy chleb i piers z kurczaka (bo syci). dobrze by bylo jakbys miala jakies warzywa, to zrobilabys gulasz, to jedzenia na 4dni powinno starczyc. ogolnie chyba bedziesz zyc o kaszy, ryzu i makaronie :P


taaak.. pierś z kurczaka to iście tanie jedzenie.
Dla porównania udka: ok.6/7 zł za kilogram

MartiFH napisał(a):

Problem jest taki, że do końca miesiąca zostało mi 20 PLN (dokładnie do 30.04). Potem wracam do rodziców na majówkę, nie mam co liczyć wcześniej na jakąkolwiek kasę od kogokolwiek:D Czyli potrzebuję jakiegoś mądrego i zdrowego rozwiązania na kolejne 9 dni...Mam 10 marchewek, imbir, dżem, majonez, czosnek, ryż, makaron, kaszę, puszkę tuńczyka, mrożone śliwki, warzywa na patelnię i chińską mieszkankę, puszkę pomidorów, płatki żytnie, pestki słonecznika i mąkę żytnią. Do tego w szafce mam jeszcze miód, olej, kilka słoików od mamy (zielone pomidory, papryka w miodzie i buraczki)Macie jakieś pomysły na jadłospis i jak te ostatnie 20 pln mądrze wydać?

np.
makaron + 1/2 puszki pomidorów + czosnek+ połowa mieszanki chińskiej 
ryż +  1/2 puszki pomidorów + połowa mieszanki chińskiej +  buraczki 
olej masz- dokupiłam cebulę (ok)1,65/kg, mleko, (ok 2 zl) i jajka (ok 5-6 zl) i np jakieś szyje indycze (6zl/kg- 1 ok 2-3zl) o mąka zwykła  ok 2-3 zl ( z samej razowej niestety naleśniki ni wychodzą) 
rizotto cebula + ryż+ 1 marchewka + ugotowana wczesniej 1/2 szyi 
naleśniki: mąka, jajo mleko :np z dzemem, albo z ryzem i cebula i marchewką
makaron z tuńczykiem i czosnkiem
kasza + ugotowane mieso szyjne z+ marchwka  coś ala potrawka
ryz z warzywami na patelnie (tez z 1/2 porcji)
 znalazłam jeszcze placki marchewkowe z tym, ze tu pare ziemnaków było by potrzebne wiadomo, proporcje i przyprawy mozna zmienic;)
  • 300 g marchewki, obranej i startej na tarce
  • 250 g ziemniaków, obranych i startych na tarce
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • olej roślinny do smażenia


Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.