- Dołączył: 2011-11-26
- Miasto: Karczunek
- Liczba postów: 185
21 kwietnia 2013, 14:39
Dziewczyny mam pytanie: Pierwszy raz będę dzisiaj robić kluski śląskie z ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej.
I mam pytanie, bo choć na necie jest pełno przepisów, to każdy inny: czy trzeba dodać też mąkę pszenną i w jakich proporcjach zmieszać składniki?
- Dołączył: 2013-03-06
- Miasto: Częstochowa
- Liczba postów: 25973
21 kwietnia 2013, 14:45
tylko maka ziemniaczana
ja nawet jajka nie daje, gotuje ok 500 g ziemniakow i daje 100 g maki ziemniaczanej. porcja na 2 osoby, ja zjadam 4 kluski a partnerowi daje 8 ok.
- Dołączył: 2012-05-30
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1587
21 kwietnia 2013, 14:45
bez różnicy ja sypie na oko :)
- Dołączył: 2011-11-26
- Miasto: Karczunek
- Liczba postów: 185
21 kwietnia 2013, 14:46
Wielkie dzięki za pomoc :)
21 kwietnia 2013, 15:03
moja mama zawsze robiła pszenna + ziemniaczana (ja tak samo, idąc jej śladem), a w ilości 'na oko', bo inaczej się nie da. Ziemniak ziemniakowi nie równy - nie zgadniesz ile mąki w siebie 'wciągnie'.