- Dołączył: 2011-10-17
- Miasto: Pieszyce
- Liczba postów: 13317
21 kwietnia 2013, 12:13
Dokładniej to chodzi mi o dużą puszkę tuńczyka. Mam taką w lodówce i nie wiem co z nią zrobić?. Waga puszki to 1,7 kg czystego mięsa z tuńczyka marki RIO z Włoch więc to nie byle co. Tylko jak ją otworzę i trochę zużyję, to co zrobić z resztą? Wszystkiego na raz przecież nie zużyję. Można go podzielić na mniejsze "porcje" do słoików i jakoś zakonserwować? Podzielcie się pomysłami, bo ja nie mam żadnego, a nie chce go otwierać by potem wyrzucić.
- Dołączył: 2012-01-24
- Miasto: Włocławek
- Liczba postów: 830
21 kwietnia 2013, 12:20
Zrobić sałatkę (pastę), dodać ugotowane na twardo jajko lub 2, cebulkę drobno posiekać, dodać majonez lub jogurt naturalny, ew. jogurt typu greckiego. Przyprawić do smaku i gotowe
21 kwietnia 2013, 12:27
przepyszna salatke: tunczuk, kukurydza, serer naciowy, ogorek kiszony, troche majonezu, pieprz...PYCHOTA i do tego jeszcze grzanka MNIAMI :) POLECAM
- Dołączył: 2011-04-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 50
21 kwietnia 2013, 12:27
1) sałatka: 2 torebki białego ryżu, puszka kukurydzy, puszka ananasa
pokrojonego w kostkę, tuńczyka tyle ile jest w dwóch 'normalnych'
puszkach, majonez
2) omlet z warzywami i tuńczykiem
3) brązowy
makaron z tuńczykiem i pomidorami (pomidory na oliwie, z czosnkiem,
bazylią, oregano), dodaję jeszcze mały serek topiony, żeby powstał sos,
ale bez też jest ok ;)
21 kwietnia 2013, 12:30
możesz też zamrozić jak podzielisz na mniejsze porcje
- Dołączył: 2013-04-03
- Miasto: Mińsk Mazowiecki
- Liczba postów: 903
21 kwietnia 2013, 12:39
oyenka napisał(a):
możesz też zamrozić jak podzielisz na mniejsze porcje
też mi się wydaje, że można zamrozić, sałatkami i pastami z całej tej ilości tuńczyka byś sobie chyba zapchała całą lodówkę ;)
- Dołączył: 2013-04-17
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 754
21 kwietnia 2013, 20:22
Ja ostatnio zrobilam super sos do spaghetti z tuńczyka:
"sos: pomidory krojone z puszki, papryka, groszek, kukurydza, pieczarki, pietruszka i tuńczyk
z łyżką stołową jogurtu naturalnego, odrobiną soli, czosnku"
I mozna go poporcjowac w pojemniki, albo nawet woreczki i zamrozic, a pozniej podac z ryżem albo makaronem.