Temat: Co z tuńczyka ?

  Dokładniej to chodzi mi o dużą puszkę tuńczyka. Mam taką w lodówce i nie wiem co z nią zrobić?. Waga puszki to 1,7 kg czystego mięsa z tuńczyka marki RIO z Włoch więc to nie byle co. Tylko jak ją otworzę i trochę zużyję, to co zrobić z resztą? Wszystkiego na raz przecież nie zużyję. Można go podzielić na mniejsze "porcje" do słoików i jakoś zakonserwować? Podzielcie się pomysłami, bo ja nie mam żadnego, a nie chce go otwierać by potem wyrzucić. 
Pasek wagi
Zrobić sałatkę (pastę), dodać ugotowane na twardo jajko lub 2, cebulkę drobno posiekać, dodać majonez lub jogurt naturalny, ew. jogurt typu greckiego. Przyprawić do smaku i gotowe
przepyszna salatke: tunczuk, kukurydza, serer naciowy, ogorek kiszony, troche majonezu, pieprz...PYCHOTA i do tego jeszcze grzanka MNIAMI :) POLECAM
1) sałatka: 2 torebki białego ryżu, puszka kukurydzy, puszka ananasa pokrojonego w kostkę, tuńczyka tyle ile jest w dwóch 'normalnych' puszkach, majonez
2) omlet z warzywami i tuńczykiem
3) brązowy makaron z tuńczykiem i pomidorami (pomidory na oliwie, z czosnkiem, bazylią, oregano), dodaję jeszcze mały serek topiony, żeby powstał sos, ale bez też jest ok ;)
Pasek wagi
możesz też zamrozić jak podzielisz na mniejsze porcje

oyenka napisał(a):

możesz też zamrozić jak podzielisz na mniejsze porcje


też mi się wydaje, że można zamrozić, sałatkami i pastami z całej tej ilości tuńczyka byś sobie chyba zapchała całą lodówkę ;)
Pasek wagi

Ja ostatnio zrobilam super sos do spaghetti z tuńczyka:

"sos: pomidory krojone z puszki, papryka, groszek, kukurydza, pieczarki, pietruszka i tuńczyk
z łyżką stołową jogurtu naturalnego, odrobiną soli, czosnku" 

I mozna go poporcjowac w pojemniki, albo nawet woreczki i zamrozic, a pozniej podac z ryżem albo makaronem.

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.