Temat: omlet

Może to głupie pytanie ale czy da się zrobić omlet z samych jajek tak aby miał jodnolitą konsystencję (był w jednym kawałku). Jeśli tak to jak go przyżądzić?
roztrzepac widelcem jajka, wylac na patelnie i poczekac az sie zetnie :P
jasne, wpisz w google omlet tamago ;) bierzesz jajka (ze 2), sól, pieprz, mieszasz wszystko dokłanie (mikserem najlepiej) i na rozgrzaną patelnię, najlepiej na odrobinie oleju
Pasek wagi

dzięki:) wiem że to głupie pytanie ale zawsze robiłam z dodatkiem mąki a teraz szukam alternatywy bez węgli:)

Nigdy w życiu nie robiłam omletu inaczej jak z samych jajek. Dokładnie roztrzepujesz i wylewasz na patelnię, najlepiej teflonową (ja i tak na wszelki wypadek wcieram w nią chusteczką kroplę oliwy) 
dokładnie, jak mówią dziewczyny- na pewno bedzie ok
ja jeszcze dodaję kapkę mleka lub wody- ma wtedy mniej "jajeczny" a bardziej "omletowy" smak
albo dodaję choc szczyptę sera- twarozku, żółtego, parmezanu- co mam
Pasek wagi
Ja tez robię bez dodatku mąki. Czasami z samych jajek, czasami dodaję trochę mleka/jogurtu. Do tego zawsze ulubione przyprawy (majeranek, oregano, tymianek, natka pietruszki itd.)  :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.