Temat: mięso mielone z indyka, pomysł

Dziewczyny macie jakieś pyszne, lekkie i ciekawe przepisy na mięso mielone z indyka? Ja zwykle robiłam z niego mielone z warzywami i otrębami, ale troche mi sie objadły i bym coś innego dzis z tego mięska wyczarowała 

Znacie jakies przepisy fajne? 
Licze na Was 
Ja uwielbiam kotlety z bialym serem
faszerowany kalafior a moze papryka faszerowana mieskiem ??
Pasek wagi
cukina faszerowana, pomidor faszerowany, nawet cebula faszerowana :) albo mieso, pomidory z puszki, czosnek, ziołą i mazowy makaron masz spaghetti :) naleśniki dukanowskie nadziewane miesem z warzywami :)
Pasek wagi
A może cannelloni ? tylko że makaron pełnoziarnisty ? i sos pomidorowy z pomidorów w puszce ? 




.
Stek z mięsa mielonego po węgiersku

· 6 małych młodych cebulek
· 1 czerwona papryka
· 0,5 kg mielonego mięsa z indyka
· 2 łyżki stołowe mielonej papryki
· 100 ml przecieru pomidorowego
· szczypta pieprzu kajeńskiego
· pół cytryny
· 80 g beztłuszczowego twarożku
· sól, pieprz
· odrobina oleju


Cebule obrać i posiekać, paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Delikatnie
nasmarować patelnię olejem i podsmażać cebule oraz paprykę 5 minut na małym ogniu.
Zdjąć warzywa z patelni i podsmażać na niej mielone mięso 5 minut na mocnym ogniu, rozgniatając je
widelcem. Dodać mieloną paprykę, przecier pomidorowy, podsmażone cebule i papryki. Dusić jeszcze 2
minuty, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem kajeńskim.
Wycisnąć połowę cytryny i ubić z twarożkiem. Zdjąć patelnie z ognia i dodać twarożek. Podgrzać, nie
doprowadzając do wrzenia, i natychmiast podawać.

Pasek wagi
PULPECIKI W SOSIE POROWYM
Składniki:

0,5kg mięsa mielonego z indyka
1 cebula
1 jajko
2 ząbki czosnku
1 por
0,5 szklanki mleka
sól, pieprz
inne ulubione przyprawy

Cebulę posiekać w kosteczkę i dodać do mięsa. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, przyprawy. Wyrobić mięso. Formować pulpeciki i układać je w naczyniu żaroodpornym.

Mięso wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec 20-30 minut (w zależności od wielkości pulpetów).

W między czasie, pora dokładnie obrać i pokroić w paski. Podsmażyć na wodzie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. Zalać 0,5 szklanką wody. Zagotować. Dodać mleko i delikatnie odparować. Wszystko zmiksować blenderem, doprawić do smaku.

Pod koniec pieczenia pulpecików, polać je sosem i trzymać w piekarniku, aż sos będzie ciepły.

Pasek wagi
Zapiekanka z mielonego mięsa

Składniki:
- 0,5 kilograma mięsa mielonego z indyka
- 1 cebula
- 1 jajko
- 5 łyżek otrąb owsianych
- 3 łyżki twarożku granulowanego
- 2 ząbki czosnku (może być też granulowany, ale na prawdę polecam świeży, szczególnie ten z Grecji;P)
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek..i inne podług gustu

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
2. Cebulę pokrój w kostkę i lekko podduś na patelni.
3. Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj cebulę.
4. Piecz w naczyniu żaroodpornym przez około 35-40 minut (ja mam stary piekarnik, więc u mnie zajmuje to nawet do 50 min.).

Pasek wagi
Cevapcici z indyka:

1 kg mięsa mielonego z indyka
5 dużych czerwonych cebul
5 dużych ząbków czosnku
1 łyżka soli
1,5 łyżki pieprzu czarnego mielonego
2 łyżki papryki słodkiej
2 łyżki papryki ostrej
2 łyżki suszonej natki pietruszki
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
50 ml wody mineralnej


Mięso zmielić.Cebulę bardzo drobno posiekać lub zmielić przez maszynkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać przyprawy, proszek do pieczenia, wodę,  oliwe i dobrze wymieszać. Wyrabiać ok 15 minut. Tak przygotowane mięso odstawić na godzinkę do lodówki, żeby się 'przegryzło'. Następnie formować ruloniki. Mają wyglądać jak grube męskie paluchy:-) Można je upiec w piekarniku lub na grillu. Cevapcici są gotowe jeśli są koloru ciemno brązowego.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.