Temat: naleśniki z mąki żytniej

hej! robiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu naleśniki z mąki żytniej i powiem Wam, że była to moja jedna z wielu porażek kulinarnych...Naleśniki się rozpadały, a jak już dały się przewrócić to z wierzchu były spalone a w środku surowe...smażyłam na najmniejszym gazie, co trwało wieczność, dodawałam oliwy do smażenia, a pomimo to i tak nie wyszły, bo właśnie są surowe...jaki błąd popełniłam? Ma ktoś sprawdzony(e) przepis(y) na takie naleśniki? Pozdrawiam
też mi nie wychodzą z żytniej...
jak chcesz pseudo naleśniki to zapiecz w mikrofali

ja naleśniki zawsze na duzym gazie robie... poza tym - nigdy 100% z żytniej, one potrzbeują elastyczności jaką daje mąka pszenna. więc albo dosypujesz częśc pszennej, albo robisz z orkiszowej/pełnoziarnistej (lubella: tam jest orkiszowa, żytnia i pszenna razem)
z samej żytniej mało co wychodzi ;)
głównie pszenna, do tego trochę żytniej
Przeciez mąka zytnia nie nadaje się do nalesników!
ja jakoś robię naleśniki z mąki żytniej i zawsze wychodzą... może nieodpowiednia konsystencja? ciasto za rzadkie / za gęste? 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.