Temat: Rosół

Czy jak robicie rosól to dajecie cebulę opaloną czy zwykłą ? czy jest jakas róznica ? :)
mój tata zawsze daje opaloną, zresztą nigdy nie spotkałam się z zwykłą..
mój brat jest kucharzem i kiedyś mówił mi, że do rosołu tylko i wyłącznie opalana cebula. Nadaje mu wyrazisty smak i kolor.
opalona - bo ona nadaje też koloru, trochę przyciemnia rosół
Pasek wagi
Tylko opalona dzięki niej rosół ma wyjątkowy charakter mniam 

agacik1988 napisał(a):

mój brat jest kucharzem i kiedyś mówił mi, że do rosołu tylko i wyłącznie opalana cebula. Nadaje mu wyrazisty smak i kolor.


Oczywiście, że tak, a do tego pięknie pachnie dzięki temu :) Mniam !!
Pasek wagi
Moja mama daje tylko i wyłącznie opaloną, więc nie wiem jak smakuje taka zwykła :)
zwykłą :) i nigdy nie spotkałam się  z  "opalona"
przypieczoną. ponoć lepszy aromat
przypieczona, . aromat czy nie to i tak rosol doprawiam kucharkiem
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.