Temat: najmiej kaloryczny sos na bazie sera

Dziewczyny,z racji ze w niedzielę Dzień Mężczyzny chciałabym zrobic mężowi kolację,spagetti pełnoziarniste,brokuły i zalane to sosem serowym ale że też chciałabym zjeść jednak dietetycznie to czy macie jakieś sposoby na odchudzenie sosu serowego ?
Obawiam się, że odchudzenie sosu serowego musiałoby się wiązać z wyeliminowaniem sera po prostu, innej rady nie ma... Jeden dzień sobie odpuść i zjedz bez przejmowania się tym. Nie zaszkodzi to diecie, jeśli będzie to jednorazowy wyskok :)
zrób dwie wersje ;-)
sobie zrób wersję light jakiegoś ulubionego sosu i tylko posyp całość startym serem.
Albo odpuść i zjedz tego dnia danie mniej kaloryczne, a za to poćwicz wieczorem..
Pasek wagi
Możesz zamiast całości sera, dać większą połowę półtłustego twarogi, a resztę np.gorgonzoli. Jak dla mnie to już nie jest taki prawdziwy sos serowy i wolę raz na jakiś czas zjeść sobie taki bardziej kaloryczny. 

O tu  masz przepis na taki dietetyczny sos. 
a ja podsmazam na lyzce oleju piers z kurczaka i zamiast sosu z zoltego sera to zalewam to jogurtem naturalnym z czosnkiem i do tego dodaje juz ugotowane rozyczki brokula, albo zamiast jogurtu dodaje kremowy serek/ twarozek ;)
Nie rób sosu serowego.

Ja zawsze robie tak: gotuje brokuły. Podsmażam pieczarki i cebulę (bez tłuszczu), a gdy się usmażą dodaję brokuły. Po chwili dalszego smażenia wrzucam makaron... a gdy całość się połączy i podgrzeje dosypuję trochę utartego żółteo sera o wyrazistym smaku (najlepiej aby był słodkawy lub wedzony) i mieszam, jeszcze troszkę dosypuję i mieszam. W sumie tego sera wchodzi naprawdę mało, a smak jest (bo ser sie rozpuszcza i łaczy z resztą). Taka wersja jest dietetyczna.
A ja proponuję na gorący makaron dać serek wiejski, do tego pierś z kurczaka, jeżeli chcesz posyp trochę serem żółtym, nie przesadzajmy, że to jakiś wielki grzech, lepiej jak zjesz ser, niż posypiesz czekoladą ;)
ja do makaronu robie sos serowy tak:
podsmazam cebule i czonek, zalewam szklanka mleka i w tym rozpuszczam serek topiony, albo twaróg/serek wiejski i ser zolty
potem dodaje tunczyk, brokuly albo szpinak
i doprawiam bazylia, oregano, pieprzem sola jak kto lubi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.