Temat: jak zrobić sos na bazie jogurtu naturalnego?

Jak w temacie, co dodac by byl najsmaczniejszy, a zarazem najmniej kaloryczny? 

Pasek wagi
Ja uwielbiam taki: jogurt, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz i kilka kropel cytryny. 
Możesz dodać dowolne ulubione zioła i przyprawy, a będzie miał niewiele kalorii, najwięcej będzie miał jeżeli zapragniesz w sosie majonezu :)
sol i pieprz to podstawa potem : 
szuszona bazylia i oregano
szczypiorek 
koperek
czosnek 
starty i odcedzony ogorek swiezy

jak lubisz wybierasz ;p 
ja zazwyczaj dodaje czosnek, słodką paprykę, czasem sos sojowy. W zasadzie możesz dodawać wszystkie ulubione potrawy. Nie wiem do czego będziesz używać tego sosu, ale możesz też dodać natkę pietruszki, koperek lub szczypiorek :)
Raz koleżanka zrobiła pyszny, gdzie dodała tylko koperek i trochę soli ale można też sok z cytryny albo czosnek 
Pasek wagi
1) jogurt grecki najlepiej, czosnek, sol
2) jogurt grecki najlepiej, czosnek, przyprawa tzatziki, curry, pieprz ziolowy, papryka
Pasek wagi
do sałaty ja często  dodaje jogurt z musztardą, na mały kubek łyżka stołowa
Zrobiłam taki:
-jogurt naturalny
- koperek mrożony
-pietruszka mrożona
-pieprz
-odrobina soli
-papryka słodka
-zioła prowansalskie
-2 posiekane ząbki czosnku
I jak dla mnie to średnia opcja. Ciągle wyczuwam tylko kwaskowaty smak jogurtu. Użyłam do gotowanej ryby, pieczarek i marchewki z groszkiem na obiad.
Pasek wagi
Ja robię zwykle tak: biorę serek Bieluch o smaku czosnkowym, dodaję trochę pieprzu i czerwonej papryki, by był ostrzejszy, mieszam i dodaje trochę mleka (niedużo, tylko by trochę rozcieńczyć) i mam dip gotowy. :) 
ja robię wiosną tak:
jogurt, oliwa z oliwek, koperek, szczypiorek
do tego pieprz albo czosnek
dodaję do warzyw, ryżu, indyka

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.