2 marca 2013, 19:32
Mam swój tajny rodzinny przepis na babeczki, niestety szklanka oleju sprawia że jedna muffinka ma ponad 300 kcal. Czym można zastąpić olej w wypiekach?
- Dołączył: 2011-07-29
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1787
2 marca 2013, 19:39
chyba niczym. Ale wiesz, tłuszcz też jest potrzebny więc spokojnie jedz :)
- Dołączył: 2009-11-17
- Miasto: Caicos
- Liczba postów: 428
2 marca 2013, 19:40
Nie wiem czym zastąpić, wiem jednak że możesz dać go dużo mniej. Ja tak często robię zamiast szklanki daje 1/4 szklanki.
A jeżeli ciasto będzie za gęste to daj ciut więcej mleka (o ile występuje w przepisie).
2 marca 2013, 21:18
podobno część oleju można zastąpić rozgniecionymi bananami, ale ile w tym prawdy to nie wiem
- Dołączył: 2011-09-14
- Miasto: Nietoperek
- Liczba postów: 396
3 marca 2013, 00:02
zmniejszenie ilości oleju wpływa na wilgotność ciasta, więc można zmniejszyć ilość oleju maksymalnie o połowę. Chociaż możesz też spróbować zastąpić go częściowo kefirem, nadaje charakterystyczną wilgoć, więc może się sprawdzić :)
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
3 marca 2013, 15:58
Niczym. Muffinki robi się tylko i wyłącznie z dodatkiem oleju. Takich ciast nie odkalorycznisz. Jeśli zmniejszysz ilośc oleju przestana byc wilgotne i staną się suche, więc jak dla mnie nie ma to sensu.
Edytowany przez Valkyrja 3 marca 2013, 15:59