Temat: Czym zastąpić olej w wypiekach?

Mam swój tajny rodzinny przepis na babeczki, niestety szklanka oleju sprawia że jedna muffinka ma ponad 300 kcal. Czym można zastąpić olej w wypiekach?
chyba niczym. Ale wiesz, tłuszcz też jest potrzebny więc spokojnie jedz :)
Pasek wagi
Nie wiem czym zastąpić, wiem jednak że możesz dać go dużo mniej. Ja tak często robię zamiast szklanki daje 1/4 szklanki.
A jeżeli ciasto będzie za gęste to daj ciut więcej mleka (o ile występuje w przepisie).

ewiemi napisał(a):

Nie wiem czym zastąpić, wiem jednak że możesz dać go dużo mniej. Ja tak często robię zamiast szklanki daje 1/4 szklanki.A jeżeli ciasto będzie za gęste to daj ciut więcej mleka (o ile występuje w przepisie).

Ja też tak robię
podobno część oleju można zastąpić rozgniecionymi bananami, ale ile w tym prawdy to nie wiem
zmniejszenie ilości oleju wpływa na wilgotność ciasta, więc można zmniejszyć ilość oleju maksymalnie o połowę. Chociaż możesz też spróbować zastąpić go częściowo kefirem, nadaje charakterystyczną wilgoć, więc może się sprawdzić :)
Niczym. Muffinki robi się tylko i wyłącznie z dodatkiem oleju. Takich ciast nie odkalorycznisz. Jeśli zmniejszysz ilośc oleju przestana byc wilgotne i staną się suche, więc jak dla mnie nie ma to sensu.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.