- Dołączył: 2013-01-01
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 1048
26 lutego 2013, 20:32
Hej Sloneczka
chcialam sobie zrobic jutro na snaidanie omlet i mam do Was pytanie jaki jest wasz idealny przepis na omlet?
chodzi mi tu glownie o to czy rozdzielacie bialko od zoltka i bialko mam ubic osobno potem zmieszac
czy lepiej cale jajka ?
- Dołączył: 2011-07-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 223
26 lutego 2013, 20:41
napisze moj przepis(znaleziony gdzies) moze komus sie przyda, to łyżka otrębów i jajko i smażymy. PYSZNY, dodaje jeszcze szynke, pieczarki itd. oraz moj jutrzejszy to drobno pokrojone ugotowane brokuly i jajko
- Dołączył: 2007-12-13
- Miasto: San Marino
- Liczba postów: 4685
26 lutego 2013, 20:48
ja ubijam cale jajka , tak dlugo az powstanie taka jakby pianka dodaje sol pieprz ;) jest bardzo pyszny :) wlewam go na goraca patelnie i ruszam nia w przod i w tyl jak juz sie przypiecze troche, na gore wrzucam szynke, pomidorki, ser czy co tam mam a potem go skladam na pol
26 lutego 2013, 20:48
ja smaze na masle, najpierw roztapian odrobine masla na patelni, w miseczce dokladnie roztrzebuje 2 jajka, sol i pieprz, wylewam cala mase na patelnie i czekam az sie zetnie :) smaze gora 2-3 minutki, na koniec przed samym zdjeciem z patelni dodaje co tam chce, w ten sposob zawsze jest rowniutki, od spodu chrupiacy a z wierzchu lekko kremowy
- Dołączył: 2012-06-27
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 1224
26 lutego 2013, 20:53
mniam mniam az mi sie chce:)
- Dołączył: 2011-05-31
- Miasto:
- Liczba postów: 102
27 lutego 2013, 09:39
Edytowany przez ayraaa 27 lutego 2013, 09:40
- Dołączył: 2012-07-05
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 278
27 lutego 2013, 15:47
Ja tez ubijam pianke i na górę wrzucam to co lubie, czyli pomidory, potem składam na pół i już. Na talerzu posypuję go szczypiorkiem, labo zielona cebulką.
- Dołączył: 2011-01-14
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 2047
27 lutego 2013, 23:03
Białko oddziela się od żółtka - koniecznie. Dla mnie idealny omlet to omlet bezglutenowy (robię na mące z amarantusa - krótko się smaży, nie ma zakalca i ma miły orzechowy posmak). Ponadto warte wypróbowania są omlety na drożdżach.
- Dołączył: 2006-11-14
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 775
1 marca 2013, 22:48
porcja dla dwóch osob:
4 jajka
trochę ulubionego dżemu
oddzielam bialko od zoltka.
w jedym naczyniu ubijam (mikserem) zoltko tak aby stało sie białe a w drugim ubijam białka. łacze wszystko ze sobą i wlewam na metalową patelnie z powłoką teflonową, na ktorej wcześniej rozpuściłam łyżeczkę masła.
wstawiam patelnie do rozgrzanego na ok 230 C piekarnika z termoobiegiem i górnym grzaniem na 7 minut - sprawdzam wykałaczką czy w środku się ściął i ewentualnie daje jeszcze na kilka minutek do piekarnika.
całość przekłądam na talerze i podaje z dżemem :)