Temat: jak zrobic idealny omlet?

Hej Sloneczka
chcialam sobie zrobic jutro na snaidanie omlet i mam do Was pytanie jaki jest wasz idealny przepis na omlet?
chodzi mi tu glownie o to czy rozdzielacie bialko od zoltka  i bialko mam ubic osobno potem zmieszac
czy lepiej cale jajka ?
napisze moj przepis(znaleziony gdzies) moze komus  sie przyda, to łyżka otrębów i jajko i smażymy. PYSZNY, dodaje jeszcze szynke, pieczarki itd. oraz moj jutrzejszy to drobno pokrojone ugotowane brokuly i jajko 
ja ubijam cale jajka , tak dlugo az powstanie taka jakby pianka dodaje sol pieprz ;) jest bardzo pyszny :) wlewam go na goraca patelnie i ruszam nia w przod i w tyl jak juz sie przypiecze troche, na gore wrzucam szynke, pomidorki, ser czy co tam mam a potem go skladam na pol
Pasek wagi
ja smaze na masle, najpierw roztapian odrobine masla na patelni, w miseczce dokladnie roztrzebuje 2 jajka, sol i pieprz, wylewam cala mase na patelnie i czekam az sie zetnie :) smaze gora 2-3 minutki, na koniec przed samym zdjeciem z patelni dodaje co tam chce, w ten sposob zawsze jest rowniutki, od spodu chrupiacy a z wierzchu lekko kremowy
mniam mniam az mi sie chce:)
ja ostatnio znalazłam dwa swietne przepisy na blogu :DD

http://relishmeals.blogspot.de/2012/08/46-tuesday-razowy-omlet-biszkoptowy.html
 

http://relishmeals.blogspot.de/2013/01/188-saturday-omlet-z-nadzieniem.html 

świetne nawet na diete
Ja tez ubijam pianke i na górę wrzucam to co lubie, czyli pomidory, potem składam na pół i już. Na talerzu posypuję go szczypiorkiem, labo zielona cebulką.
Białko oddziela się od żółtka - koniecznie. Dla mnie idealny omlet to omlet bezglutenowy (robię na mące z amarantusa - krótko się smaży, nie ma zakalca i ma miły orzechowy posmak). Ponadto warte wypróbowania są omlety na drożdżach.
porcja dla dwóch osob:
4 jajka
trochę ulubionego dżemu

oddzielam bialko od zoltka.

w jedym naczyniu ubijam (mikserem) zoltko tak aby stało sie białe a w drugim ubijam białka. łacze wszystko ze sobą i wlewam na metalową patelnie z powłoką teflonową, na ktorej wcześniej rozpuściłam łyżeczkę masła.

wstawiam patelnie do rozgrzanego na ok 230 C piekarnika z termoobiegiem i górnym grzaniem na 7 minut - sprawdzam wykałaczką czy w środku się ściął i ewentualnie daje jeszcze na kilka minutek do piekarnika.

całość przekłądam na talerze i podaje z dżemem :)
Pasek wagi

Ja kocham omlety na słodko :) Za omlet z jagodami dałabym się wręcz pokroić :D Chyba zrobię sobie je na kolację ;) A korzystam z tego przepisu: http://apetycznie.pl/przekaski/omlety-z-jagodami/

Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.