Temat: krem budyniowy - jak rozrzedzic?

robie wlasnie tort urodzinowy na bazie budyniu i margaryny. chyba dalam za cieply budyn, bo krem jest strasznie gesty i ma raczej konsystencje musu niz krem i srednio to wyglada. moze wiecie, co moge zrobic, zeby lepiej sie polaczyl i rozrzedzil? nie mam czasu ani skladnikow na robienie drugiego. pomocie pliss:))
masło i miksować . nie używaj margaryny bo to świństwo  ale poczekaj az ostygnie
Czesem zdarza się że taki krem się zważy wtedy ratujesz go delikatnie podgrzewając jednocześnie miksując taka rada na przyszłość 
podgrzewalam juz margaryna sie rozpuscila. a budyn zbrylil sie jeszcze bardziej. jakie maslo polecasz?
oj masz w domu mąkę ziemniaczaną zółtka i masło ? i cukier waniliowy 

jagoa napisał(a):

oj masz w domu mąkę ziemniaczaną zółtka i masło ? i cukier waniliowy 
 
Jak dodałas za ciepły budyń to podgrzewanie to bardzo źle wtedy się czeka aż masa wystygnie i dodaje kolejne masło czy margarynę po troszku aż uzyskasz konsystencje. Masło zwykłe 82% masła w maśle 
sytuacja opanowana, podgrzalam bardzo mocno, mikser na maxa i jakos poszlo. a tak na przyszlosc jakiego masla uzywasz do kremu?
ok dzieki wielkie. pozdrawiam:)
zwykłego z lidla za 3,50 ... wczoraj robiłam na nim pączki ... 
ogólnie zabierz pół litra mleka połowę zagotuj  , resztę do wysokiego naczynia i dodajesz 2 łyżki kartoflanki, 1 zwykłej mąki ,cukier wanikiowy i zółtko 1 lub 2...  mieszasz dodajesz odrobinę łyżkę goracego mleka do tego (zeby po dolaniu sie nie zwazyło )
dodajesz do gotujacego mleka - energicznie mieszasz trzepaczką. studzisz dodajesz masło miksujesz lub ucierasz - ucierane bardziej puszyste.. i masz krem jak marzenie. jak masz mało słodki placek to możesz dodać też do kartoflanki ... łyżkę cukru 
Teraz po podgrzaniu  będziesz mieć taki ciągnący krem jak do karpatki :) 
a jak to jest z tym studzeniem? ma sobie stac i stygnac i mieszac czasem? bo wlasciwie to postawilam przy oknie i wydaje mi sie ze za bardzo tam zgestnial ten budyn. nie mam czasu za bardzo zeby czekac az sam ostygnie

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.