Temat: ryba

jaka najbardziej lubicie rybe i jak ja przygotowujecie?? ja lubie wedzona makrele, na cieplo łososia, tylko go przyprawiam i do piekarnika. przydalobymi sie urozmaicic troche diete, z tad moje pytanie:)
łososia z piekarnika, ale ja często go przyprawiam bazylią/koperkiem
sushi (świetne robi moja mama)
tuńczyka z puszki w sałatce nicejskiej lub makaronowej (makaron, fasola, kukurydza, majonez)
makrelę wędzoną lub z puszki w pomidorach
raz na ruski miesiąc śledzia w majonezie (tylko lisner)
dorsza/mintaja (lub inną białą rybę) z piekarnika często zapiekaną z czymś (np. pomidory, jakieś inne warzywa, ser)
pstrąga (cała ryba) pieczonego (do brzucha wkładam mu różne rzeczy, w wersji najprostszej natkę pietruszki i cytrynę, skrapiam go cytryną i obsypuję taką przyprawą do ryb bez soli, glutaminianu i E)
i oczywiście łosoś wędzony (kocham)
nie potrafię smażyć ryby i jak do jeża podchodzę do gotowania jej na parze (może się kiedyś przekonam)

Dzisiaj na obiad zjadłam makaron razowy z tuńczykiem w sosie własnym z cebulką. Jak dla mnie pycha. A makrelę wędzoną też uwielbiam:)
ja robię taką mieszankę - ryba gotowana na parze (dowolny filet - dorsz, morszczuk, miruna czy coś) - i to razem uduszone z warzywami i przyprawami :D
najbardziej lubię łososia usmażonego bez tłuszczu z jakąś dobrą surówką :)
Ja uwielbiam ryby przyrządzane na bardzo różne sposoby. Na surowo (w sushi), w sałatkach - głównie wędzony łosoś, czy tuńczyk z puszki, pieczone - dorsz, karp, pstrąg (szczególnie w ziołach), ale też smażone (bardzo często w panierce z dodatkiem sezamu). Dobre są też grillowane, szczególnie dorsz.
ja kocham wędzone rybki już kupione zrobione
często kupuje pstrąga wędzonegi i makrele z lidla
Ja robię:
- pastę z makreli wędzonej (makrela, kukurydza, jajko, jogurt, przyprawy)
- łososia, pstrąga, dorsza pieczonego w piekarniku lub gotowanego na parze
- łososia (gotowanego) w galarecie
- flądrę (smażoną)
- węgorza wędzonego z warzywami na parze
- śledzie w occie
- tuńczyka lub łososia (w sałatkach)
dorsza- na parze, duszonego z warzywami, z patelni grillowej, z piekarnika, w galarecie, wędzony 
flądrę-na parze, smazona w mące
śledź- smazony bez niczego, na parze, sledzie w occie
makrela- wędzona
pstrąga z grilla


Pasek wagi
uwielbiam łososia, wędzonego na ciepło, bądź po rybacku

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.