Temat: podsmażanie mięsa do sałatek/tortilli

siara się przyznać, ale nie wiem, ile czasu powinno podsmażać się pierś z kurczaka w kawałkach na patelni przed podaniem do sałatki.. i ile przed włożeniem póżniejszym do piekarnika, aby nie były surowe.. jak robicie tortille, to ile minut podsmażacie surowe mięso w kawałkach i na ile potem wkładacie do piekarnika juz gotowego w plachach tortilla? :D

ewentualnie może dusicie mięso- jeśli tak, to w jaki sposób?
jak kurczak jest w kawalkach to pare minut. mozna polac olejem, usmazyc, przyprawic. dolac wody i udusisz pod przykryciem. widelec musi  dobrze wchodzic w mieso 
Gotuję na parze zamarynowane wcześniej w przyprawach. Drób 20-30 minut, wieprzowina 40-45 minut. Nawet dla mojego męża nie ma różnicy w smaku.
a taki uduszony również nadaje się do tortilli?

jestem totalnie zielona w gotowaniu, dlatego pytam ..;)
Oczywiście, że się nadje, nawet lepiej, jeśli się odchudzasz. A ja po prostu mięso próbuję i wiem, czy jest dobre, czy nie.
mozesz smialo dusic BEZ dodawania oleju ! do duszenia potrzeba wody nie tluszczu :) jesli juz bardzo chcesz to mozesz posmarowac patelnie olejem  i nadmiar oleju zdjac papierowym recznikiem .Ja zazwyczaj marynuje  kurczaka w kawalkach , wrzucam na wielki ogien , a jak juz nie ma wody na patelni to skrecam na minimum - wtedy kurczak puszcza soki -calosc trwa u mnie 20 minut.Mozesz dodac wody  i warzyw jakich chcesz .
ja kurczaka do tortilli nie smażę (w ogóle nie smażę nic). Robię najczęściej tak- pokrojoną pierś wkładam do marynaty- np. curry, czerwona papryka, inne przyprawy według upodobania, do tego jogurt i gotuję to na parze, albo wykładam na patelnię (podlewam tylko wodą), żeby się udusiło. Na parze- ok 7 minut, na patelni- ok 10 min. A tortillę z kurczakiem i warzywami wsadzam dosłownie na pół minuty do mikrofali.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.