- Dołączył: 2012-11-26
- Miasto: Wejherowo
- Liczba postów: 82
13 stycznia 2013, 09:14
Co robicie najczęściej z pieczarek?
Podzielcie się proszę pomysłami.Mam w lodówce całe pudełko pieczarek i musze je jakoś wykorzystać.
Sos chyba odpada,bo nigdy mi nie wychodzi.
Za propozycje z góry dziękuję.
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
13 stycznia 2013, 11:10
Ja robię :
sos pieczarkowy
krokiety
pieczarki nadziewane mięsem mielonym,obtoczone w bułce tartej i usmażone
pieczarki nadziewane orzechami,serem pleśniowym
zupa z makaronem
dorsza z pieczarkami
- Dołączył: 2012-07-25
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 3360
13 stycznia 2013, 11:28
0,5 kg pieczareknatka pietruszki
1cebula
brokuł
ryż brązowy
Pieczarki podsmażasz z cebula. Dodajesz pieprz, sól i natke pietruszki. Możesz też dodac kostke warzywną. Brokuła gotujesz i wrzucasz do pieczarek. Do tego dodajesz ryż. Pycha risotto :)
- Dołączył: 2010-10-04
- Miasto: Nieznano
- Liczba postów: 5421
13 stycznia 2013, 11:29
sałatka: świeży szpinak, podsmazone pieczarki i troche pestek słonecznika....albo placki pieczarkowe....krem z pieczarek...duzo tego mam ;]
- Dołączył: 2008-02-15
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 10726
13 stycznia 2013, 11:31
pyzia1980 napisał(a):
Ja robię :sos pieczarkowykrokietypieczarki nadziewane mięsem mielonym,obtoczone w bułce tartej i usmażone pieczarki nadziewane orzechami,serem pleśniowym zupa z makaronemdorsza z pieczarkami
brzmi smakowicie - dodajesz tam coś jeszcze?
podajesz jako samodzielnie danie? czy z czymś konkretnym komponujesz?
- Dołączył: 2008-02-15
- Miasto: Olsztyn
- Liczba postów: 10726
13 stycznia 2013, 11:32
oprócz tego co było robię jeszcze pierogi z pieczarkami, serem i cebulką.
13 stycznia 2013, 11:36
podsmażasz pieczarki , na tej samej patelni podsmażasz cebulkę odajesz czosnek i ryż do risotto . Jak ryż się chwilę podsmaży to dodajesz bulion podgotowujesz i dodajesz grzyby i trochę masła i soli pieprzu ... gotujesz az ryz zmięknie i na koncu natke i na talerz ...jest pyszne jak chcesz urozmaicić możesz z grzybami podpiec boczek lub szynkę
- Dołączył: 2010-08-16
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3186
13 stycznia 2013, 13:17
Lubię po prostu na surowo na kanapce lub w sałatce. Najlepsze pokrojone na ćwiartki i marynowane przez noc w sosie sojowym i occie ryżowym.
- Dołączył: 2008-08-25
- Miasto: Sońsk
- Liczba postów: 195
13 stycznia 2013, 14:30
prostota napisał(a):
Lubię po prostu na surowo na kanapce lub w sałatce. Najlepsze pokrojone na ćwiartki i marynowane przez noc w sosie sojowym i occie ryżowym.
Nigdy takich nie jadłam a bardzo mnie zaciekawiły, muszę wypróbować
- Dołączył: 2012-08-22
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 2122
15 stycznia 2013, 18:38
Ale wy macie pomysłów. Jutro lecę po pieczarki.
15 stycznia 2013, 21:39
ja sobie dodaję do kanapek - duszę najpierw na patelni takie pokrojone w plastry, potem na chlebek z sałatą, polędwicą drobiową i pomidorem i pycha :)
do jajecznicy jak znalazł
albo nafaszerowac je mięsem z kurczaka :D
Ja jeszcze lubię je z sosem, takim delikatnym, trochę jak rosół :D