Temat: Proste i tanie obiady :)

Cześć! Zwracam się dzisiaj do Was z prośbą o sprawdzone przepisy na proste obiady :) Chodzi o takie rzeczy, z którymi poradzi sobie ktoś kto umie ugotować tylko wodę na herbatę. No i żeby było zdrowo a cena niewysoka. 

Wiem, że wymagań wiele ale liczę na Was :)
puszka cieciorki
puszka pomidorow (albo naturalne) 
cebula
czosnek
przyprawy 

Pyszne smaczne i niedrogie no i zdrowe ;) 
Warzywa na patelnie, ewentualnie ryż.
Makaron, pomidor, ogórek, kukurydza, szczypiorek, jogurt, papryka - pokrój, wymieszaj i smacznego :)

ziemniaki jajko sadzone i jakies warzywo

kotlety z filetow lub schab - rozbijasz filet z kuraka/schab tluczkiem na zgrabny placek, przyprawiasz sola pieprzem, panierujesz  smazysz do brazowawego koloru, lub dusisz w wodzie/ grilujesz w piekarniku

w markecie mozna znalezc schabowy w opakowaniach w plastrach, lub prosisz na miesnym aby ci pani pokroila x plastrow schabu (moze byc z koscia, lub bez), kotlety sa tez znane z nazwy sznycel
filet rozkrawasz wzdluz na "placki"

tanie warzywa na surowki :
buraki - gorujesz  nieobrane do miekkosci, mozna je pokroic na kawalki. jak wystudzisz to latwo sie obiera je, trzesz na tarce. doprawiasz chrzanem, posiekana cebulka lub tartym jablkiem (lub pomieszaj do smaku)
marchew tarta z jablkiem
marchew duszona, z groszkiem opcjonalnie - obierasz marchew, kroisz na kawaleczki  gotujesz na wolnym ogniu w wodzie (tak aby sie troche moczyly), doprawiasz cukrem i sola. jak beda miekkie dajesz maeselko i troche maki, mieszasz. wersja  groszkiem - do miekkie marchewki dajesz odcedzony groszek i dalej z maslem i maka
mizeria  chociaz nie ten sezon
brokul/kalafior gotowany - moze byc z bulka tarta lub nie - dzielisz rozyczki, zalewasz woda, gotujesz na wolniejszym ogniu do miekkosci

no i zupy zostaja.
rosol, pomidorowa, itp itd.
na zupe uzywa sie wloszczyzny i miesa z koscia - jaki wybierzesz twoj wybor (tylko nie wieprzowina) czyli zostaja czesci kurczaka lub wolowina.tanszy jest kurczak
zalewasz mieso, dajesz warzywa (marchew, pietruszka, por, seler) dodajesz przyprawy (ziele angielskie, listek laurowy, pieprz) gotujesz, zmniejszasz ogien. jak sa miekkie warzywa, przyprawiasz na sol pieprz, wrzucasz koncentrat do porzadanego koloru i przyprawiasz smietana 
rosol to ta sama wersja tylko musi sie gotowac 3h no i lepszy jest podobno na mieszanym miesie wolowina z kurczakiem na tyci tyci ogniu i nie dajesz koncentratu i smietany

jarzynowa jest wersja pomidorowej, z tym ze gotujesz sobie albo gotowa mieszanke do miekkosci i doprawiasz albo gotujesz surowe ziemniaki w kostce, marchewke w kawalkach, jak beda miekkawe dajesz mrozonke ktora ziemniakow i marchewki nie ma. mozna przyprawic smietana na koncu

Pokrój pierś z kurczaka na paski, podsmaż, dopraw przyprawą gyros. Dodaj warzywa na patelnie :) GOTOWE.
Jajko sadzone z ziemniakami i jakąś surówką.
Pierś z kurczaka w paski, podsmaż, dodaj miód, curry, gyrosa. Podaj z ryżem.
Białkowy omlet z kurczakiem, tuńczykiem, z czym tam chcesz (:
 | oczywiście mięso musi być wcześniej upieczone, usmażone, ugotowane itp |

Do tego warzywa, np. cebula, papryka, groszek.
I przyprawy, np. czosnek, pieprz.

Na taki jeden spooory omlet jakieś 3 białka.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy ze składnikami. Nakładamy na nagrzaną teflonową patelnię i wyrównujemy wierzch, trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10 min (do zarumienienia) co jakiś czas podważając i przewrócić na drugą stronę aż również się zarumieni.

Pasek wagi
ja mam sprawdzone, proste i tanie danie:)
kupuję warzywa na patelnię mrożone, np. w biedronce z przyprawą włoską ( około 4 zł).
przyrządzam je w parowarze i w tym samym czasie kroję malutki filet z kurczaka na małe kawałki, po czym smażę  na oliwie z oliwek. do mięsa dodaje gotowe warzywa i smażę razem około 3 minut. smaczne i proste:)
Pasek wagi
Weź warzywa jakie masz w lodówce i skrój, przesmaż na łyżeczce oliwy następnie dodaj 2-3 jajka (wcześniej zmieszane w miseczce), poczekaj chwile aż się zetnie (możesz przewrócić to tak na chwilę) i na talerz :) Pyszny omlet (frittata) który jest prosty i szybki :D
0,5 kg pieczarek
natka pietruszki
1cebula
brokuł
ryż brązowy

Pieczarki podsmażasz z cebula. Dodajesz pieprz, sól i natke pietruszki. Możesz też dodac kostke warzywną. Brokuła gotujesz i wrzucasz do pieczarek. Do tego dodajesz ryż. Pycha risotto :)
Pasek wagi
Dzięki Wam dziewczyny ;)

Sprawa wygląda tak, że Luby postanowił nauczyć się gotować a nie chcę go zniechęcać podając mu po prostu przepisy na robione od dawna przeze mnie obiady :) Niech też "stworzy" coś nowego, czego jeszcze nie jedliśmy ;) 

Także powysyłam mu trochę przepisów i niech wybierze sam ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.