Temat: Jakie ciasta na rodzinną uroczystość? Przepisy.

Witajcie, niedługo planujemy ochrzcić naszą córeczkę. Robimy imprezę w restauracji, ale w skład "talerzyka" nie wchodzą ciasta. Ceny pieczonych ciast u osób, które się tym zajmują to koszt ok. 55-60 zł za blachę ciasta. Uważam, że to sporo i postanowiłam upiec je sama. Nie chciałabym jednak zbłaźnić się przed rodziną dlatego potrzebuje kilku przepisów na naprawdę dobre i sprawdzone ciasta.

Polecicie coś? Może jakiś link do dobrego przepisu?

Z góry dziękuje ;-)
na rodzinne okazje zawsze robiłam tą tarte  http://www.delightdulce.com/2011/03/chocolate-tart-with-hazelnut-crust-and.html  i wszyscy chwalą! C:
pozatym jakis sernik, szatlotka - klasyka :) 
łaaa to sporo cenia za ciasto....
ja na 18-stkę robiłam pierwszy raz całkiem inne ciasta... np snickers, 3bit, karpatkę, serowo-jabłkowy, kubusia i śmietanowiec
Ja bym zrobiła jakiś sernik, to na bank. A reszte nie wiem. Piec nie potrafie. Na wielkim zarciu jest wiele dobrych przepisów z komentarzami. Sama od siebie powiem tylko byś nie przesadziła. Wybrała tez nie te strasznie pracochłonne ciasta bo się zajedziesz. I szukaj tych co na następny dzień czy za 2 dni będą lepsze
Pasek wagi
moze tiramisu?? tu jest fajny przepis, tylko nie namaczaj biszkoptów, bo w domu to ok jak jest wilgotne, ale na imprezkę lepiej nie
http://olgaucztuje.blogspot.com/2012/12/tiramisu-sodki-kawowy-puch.html
a dużo będzie osób? bo tiramisu fajnie zrobić w osobnych pucharkach
Pasek wagi

Bez pieczenia, uda się na 1000% i zawsze wszystkim smakuje, zawsze! Koszt 15-20zł duża blacha

http://wizaz.pl/kulinaria/przepis,1063,3-bit-wersja-ii

zamiast budyniu czasami daje gotową masę karpatkową np. Delecta.

Drugie bym wybrała klasyczne np. sernik, poszukaj sernika Bożeny Dykiel, banalny i zawsze wychodzi.

A jedno ciacho zamów może, czasami promocje są, na pewno znajdziesz coś tańszego,  np. rolada śmietanowa u mnie 17zł/kg.

Pasek wagi
rossinka 3bita wlasnie planuje zrobic. Ale dzieki za cynk na łatwy sernik, zawsze mam z nim problem ;) moze jeszcze cos polecicie? Bedzie prawie 60 osób więc troche tego potrzebuje ;)

polecam to ciasto: http://gingerbreath.blox.pl/2012/10/Kruche-ciasto-milionera.html

banalnie łatwe, szybkie i pyszne:) 

ja zawsze daje trochę więcej masła, przepis jest na tortownicę:)

poniżej podaję przepis na 100% sprawdzony sernik :)
Ciasto robi furorę na każdej rodzinnej imprezie ! ( sernik teściowej się chowa przy moim, hahaha ... teść jest w serniku zakochany :D)
jest to sernik wiedeński by Maciej Kuroń :)
tylko delikatnie zmodyfikowany przeze mnie, bo jak robiłam oryginał był troszke za słodki,ale teraz jest IDEALNY :)
robiłam go mnóstwo razy, za KAŻDYM razem wychodzi :)

Sernik wiedeński

 

Składniki:

  • 1kg sera (zmielonego np. President)
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 6 jajek
  • bakalie i przyprawy: wanilia, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki

 

Sposób przyrządzania:

 

Mielimy ser dwu - trzykrotnie. Ucieramy żółtka z cukrem (można użyć cukru pudru).Dodajemy do sera i ciągle ucieramy, wlewamy roztopione i schłodzone masło, dosypujemy mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz bakalie – rodzynki wcześniej płuczemy i osuszamy. Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i bardzo delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. Nakładamy masę serową i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez ok. 80 minut.


Pasek wagi
drugie ciasto które polecam to WIEWIÓRKA :)
kolejny hit :) zawsze się udaje, jest pyszne ! jabłka i orzechy ,... mmmm :)

WIEWIÓRKA

 

 

SKŁADNIKI:

4 jajka

1 szkl.cukru

2 szkl mąki

2/3 szkl oleju

po łyżeczce-sody,proszku do pieczenia i cynamonu

2 łyżeczki kakao.

 

1szkl.orzechów włoskich,

4-5jabłek

 

 

 

WYKONANIE:

 

Jajka z cukrem ubić na puch,dodać olej,przesianą mąke z sodą, proszkiem i cynamonem, kakao.

Delikatnie wymieszać łopatką do uzyskania jednolitej masy.

Dodac pokrojone w kosteczke jabłka i wsypać orzechy - większe pokroić

Wszystko delikatnie wymieszac, masa bedzie bardzo gęsta.

Blaszke wysmarowac margaryną,posypac bułką tartą albo po prostu wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto.

Piec 40-50 min - termoobieg.

200 STOPNI

Gotowe można polac polewą lub posypac cukrem pudrem.


Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.