Temat: Dietetyczny piernik

No obiecałam wszystkim, że upiekę ten nieszczęsny piernik. Mój już się ślini na samą myśl, więc nie mogę zrezygnować. Niestety, przeglądam przepisy i są okrutnie kaloryczne - szklanka miodu + szklanka cukru, dwie szklanki miodu + 3/4 szklanki cukru. 

Pal licho mąkę, chociaż żeby tego cukru mniej było.

Znacie jakiś fajny, lżejszy, sprawdzony przepis? Nie chcę, żeby to był "placek" tylko ładnie wyrośnięte ciacho. No i broń Boże piernik dukana, bo to przypomina omlet ze słodzikiem bardziej.
jedna szklanka miodu ma ponad 1000 kcal hehe
Po prostu dodaj mniej cukru, a więcej przypraw, bądź dorzuć jakieś... pół szklanki mniej to duża różnica.
Pasek wagi
ja robię piernik z paczki i ma mało kalorii :P
Zrób ciasto marchewkowe i dodaj do niego przyprawę do piernika. A może ten? Sprawdzony, bardzo prosty. Na wierzch może być dowolna polewa czekoladowa i orzechy

 2 szklanki mleka,

½ kostki roztopionej Kasi lub masła

2 szklanki mąki (prawie 35 dkg)

1,5 szklanki cukru – (25 dkg)

3 jaja

Pomieszać – łyżką lub łopatką, nie mikserem.

Dodać:

3 łyżki powideł,

1 paczkę przyprawy do pierników

6 łyżeczek kakao.

Pomieszać. Na końcu dodać 2 łyżeczki sody. Wymieszać. Przełożyć do blachy jak na sernik. Piec w 180 st, aż będzie suchy patyk w środku. Ok. godziny.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.