- Dołączył: 2008-07-20
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 3281
23 grudnia 2012, 09:42
No obiecałam wszystkim, że upiekę ten nieszczęsny piernik. Mój już się ślini na samą myśl, więc nie mogę zrezygnować. Niestety, przeglądam przepisy i są okrutnie kaloryczne - szklanka miodu + szklanka cukru, dwie szklanki miodu + 3/4 szklanki cukru.
![]()
Pal licho mąkę, chociaż żeby tego cukru mniej było.
Znacie jakiś fajny, lżejszy, sprawdzony przepis? Nie chcę, żeby to był "placek" tylko ładnie wyrośnięte ciacho. No i broń Boże piernik dukana, bo to przypomina omlet ze słodzikiem bardziej.
23 grudnia 2012, 10:02
jedna szklanka miodu ma ponad 1000 kcal hehe
- Dołączył: 2012-02-20
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 3032
23 grudnia 2012, 10:32
Po prostu dodaj mniej cukru, a więcej przypraw, bądź dorzuć jakieś... pół szklanki mniej to duża różnica.
- Dołączył: 2012-03-18
- Miasto: Koszalin
- Liczba postów: 7878
23 grudnia 2012, 10:59
ja robię piernik z paczki i ma mało kalorii :P
- Dołączył: 2010-04-29
- Miasto: Mmmm
- Liczba postów: 1069
23 grudnia 2012, 15:09
Zrób ciasto marchewkowe i dodaj do niego przyprawę do piernika. A może ten? Sprawdzony, bardzo prosty. Na wierzch może być dowolna polewa czekoladowa i orzechy
2
szklanki mleka,
½
kostki roztopionej Kasi lub masła
2
szklanki mąki (prawie 35 dkg)
1,5
szklanki cukru – (25 dkg)
3
jaja
Pomieszać
– łyżką lub łopatką, nie mikserem.
Dodać:
3
łyżki powideł,
1
paczkę przyprawy do pierników
6
łyżeczek kakao.
Pomieszać. Na końcu dodać 2 łyżeczki sody. Wymieszać. Przełożyć do blachy jak na sernik. Piec w 180 st, aż będzie suchy patyk w środku. Ok. godziny.