- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
14 grudnia 2012, 13:17
Jak zrobić wątróbkę na cebuli bez użycia tłuszczu, albo z małą jego ilością?
Chodzi o to, żeby cebula była usmażona, nawet na teflonie mi się przypali bez tłuszczu.
- Dołączył: 2007-07-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4855
14 grudnia 2012, 13:24
a nie możesz na oliwie z oliwek ? przecież jest ona jak najbardziej wskazana na diecie.
- Dołączył: 2012-06-20
- Miasto: Miasteczko
- Liczba postów: 3836
14 grudnia 2012, 13:24
może udusić? Wtedy będzie duszona, a nie smażona.
14 grudnia 2012, 13:25
Możesz ją poddusić na wodzie zamiast na oleju :)
- Dołączył: 2011-09-08
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 27068
14 grudnia 2012, 13:29
moze dodaj minimalna ilosc oleju jednak ? albo wrzuć cebule na patelnie, osól sa to puści soki i moze taka "mokra" sie nie przypali
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
14 grudnia 2012, 13:31
Ciutkę oleju dam, łyzeczkę :)
Ale olejem polewam surówkę wiec dawkę tłuszczu już będę mieć :)
Nikki, jak się dusi cebulę? :)
- Dołączył: 2011-10-28
- Miasto: Niue
- Liczba postów: 8484
14 grudnia 2012, 13:37
Nie wiem jak zrobić bez tłuszczu, ale własnie zjadłam na obiad wątróbkę smażoną z cebulą :D Mimo iż robiłam ją na teflonie, to dodałam tłuszcz. Raz sie żyje hehehe :P
- Dołączył: 2011-11-27
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 326
14 grudnia 2012, 13:40
Trzeba nalać oleju na ręcznik papierowy i delikatnie przetrzeć patelnię. Ja tak robię i wątróbka mi nie przywiera. A ilość oleju jest minimalna.
14 grudnia 2012, 13:57
a ja kiedyś robiłam wątróbkę z cebulką w worku :)
pięknie się udusiło i przeszło smakiem
wtedy robiłam ją bez dodatku tłuszczu
swoją drogą, ile dasz tej oliwy na kopę surówki... toż nawet łyżka czy dwie się rozejdzie po kościach, więc i łyżka na patelnię nie zaszkodzi. Tym bardziej ze przecież nie zjesz tej porcji na raz i pewnie robisz sobie i komuś?
Edytowany przez agataq 14 grudnia 2012, 13:59
14 grudnia 2012, 14:08
nie rozumiem tego ograniczania do minimum łyzki oleju w potrawie :o ...