Temat: Sprawdzony przepis na naleśniki

Cześć :)
Dziewczyny i chłopaki,
szukam sprawdzonego przepisu na naleśniki, takiego aby były puszyste, miękkie i nie przywierały do patelni :)
Jakoś tak mi się zachciało :P


P.S. Smażę bez tłuszczu, na dobrej patelni... :)
500 ml mleka 1,5-2%
180g mąki
jajko, 2 białka (2 żółtka pozostałe daję do masy serowej)
szczypta soli

Wychodzi około 8 naleśników.
ja zawsze robię na oko : mąka, jajko, mleko, woda gazowana i odrobina proszku do pieczenia. lubię dodać do tego odrobinę olejku pomarańczowego :)
Pasek wagi
Osobiście robię naleśniki z przepisu Julii Child:
 - szklanka mąki (używam pszennej pełnoziarnistej albo żytniej pełnoziarnistej)
 - 2/3 szklanki zimnej wody
 - 2/3 szklanki zimnego mleka
 - 3 jajka
 - szczypta soli
 - 3 łyżki stopionego masła (dzięki niemu nie przywierają do patelni, nigdy go nie omijałam więc nie wiem czy bez niego wyjdą tak samo ładnie)

Wszystkie składniki połączyć (robię to trzepaczką), odstawić do lodówki na co najmniej 30 min.Usmażyć :)
przepis jest na ok. 12 naleśników

.

ja robię z mąki żytniej, reszta tak samo, dodaję łyżkę oliwy do ciasta.
ja zawsze robię "na oko" z jajek, wody, mleka, mąki i dodaje cukru wanilinowego dla aromatu.
200g mąki, szklanka mleka, szklanka wody, szczypta soli, 2 jajka... jak wylejsz troszkę grubiej na patelnię, to bedziesz miała puchacza ;)
Ja zawsze robię wegańskie: łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej, łyżka mąki pszennej białej, łyżka mąki ziemniaczanej (lub innej skrobiowej). Do tego mleko roślinne do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego i łyżeczka oleju. Wychodzą 2-3 naleśniki w zależności od wielkości patelni. I są pyszne :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.