- Dołączył: 2011-03-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 904
10 grudnia 2012, 18:10
Mam przepis na sernik na zimno, najpierw gotuje się 2l tłustego mleka z 1lśmietany i 6 jajami,
ma się to gotować aż do oddzielenia sera, potem przez sitko się odcedza i uciera ser.
W każdym razie gotuje to już ho ho a nadal nie oddzielił się ser za bardzo:(
Czytałam masę przepisów w necie, są różne (różnią się niekiedy od mojego) i tylko w jednym z nich znalazłam komentarz o czasie gotowania i, o zgrozo!, jest tam napisane, że po 15 minutach powinno się to oddzielić (ale są trochę inne proporcje).
Ja dostałam przepis od koleżanki, powiedziała tylko: "długo na wolnym ogniu się gotuje"
ale u mnie trwa to już ze 30, 40 minut... martwię się, że coś spieprz..
- Dołączył: 2011-12-19
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 5949
10 grudnia 2012, 18:14
A nie możesz zadzwonić do tej koleżanki i zapytać? Może to ma być 1,5 h.
- Dołączył: 2008-08-13
- Miasto: Nibylandia
- Liczba postów: 1544
10 grudnia 2012, 18:21
przez takie rzeczy ja robię z kupnego twarogu:P
- Dołączył: 2011-03-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 904
10 grudnia 2012, 18:25
hehe,
nie mogę, bo wiem, że jest teraz zajęta.
ehh, teraz niby coś się oddzieliło, ale zostało sporo "płynnego"
ja przecedzę, chyba niewiele zostanie
a sernik wychodzi pyszny (jadłam, kiedy koleżanka zrobiła)
- Dołączył: 2010-07-21
- Miasto: Konin
- Liczba postów: 6794
10 grudnia 2012, 18:29
Ha ha a mleko to pewnie z kartonika kupilas? Bo jak tak to raczej z UHT sera nie zrobisz
10 grudnia 2012, 18:32
1 l jakiej smietany? Kwasna czy slodka?
Wydaje mi sie ze nie powinno sie dopuscic do gotowania tej mikstury, a jedynie podgrzewac...
I czy po polaczeniu wszystkich skladnikow nie powinnas pozostawic mikstury na kilka godzin?
- Dołączył: 2011-03-24
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 904
10 grudnia 2012, 19:45
dziewczyny, przypalił mi się garnek, w którym ten ser się gotował (oddzielał).
Przypalone zostało na dnie, ale ser ... lekko czuć w smaku spalone..:(
czy znacie jakieś sposoby, żeby się tego zapachu/smaczku spalenizny pozbyć?
Nic spalonego nie wpadło do sera.. szkoda mi go trochę..
P.s. to nie jest mój najlepszy dzień na robienie ciast..:(
Odpowiadając powyższym: śmietana 30% (w większości przepisów jest jednak kwaśna 18)
mleko nie uht 3,2%
niby się udało..
Edytowany przez ikiki 10 grudnia 2012, 19:46