Temat: jak zrobić owsianke na wodzie?

lepiej na wodzie czy mleku?
jakie płatki sa najlepsze i jakie dodatki?
Oczywiscie,ze lepiej na mleku-najlepiej 2%.Ludzie,dlaczego wy sie tak wszelkiego tluszczu boicie?
Pasek wagi
na wodzie są niesmaczne. najlepsze na mleku :)

ar1es1 napisał(a):

Oczywiscie,ze lepiej na mleku-najlepiej 2%.Ludzie,dlaczego wy sie tak wszelkiego tluszczu boicie?


ja sie nie boje, wiec nie wiem po co ta uwaga ...

pytam jak zrobić najlepiej, bo nigdy tego nie robiłam , nie wiem jak smakuje i jakie mozna dodatki do tego
Ok,rozumiem;) Ja robie tak-do miseczki wsypuje 4 lyzki platkow owsianych gorskich,scieram na drobnych oczkach obrane jablko,wsypuje garstke rodzynek,troche cynamonu,mieszam,zalewam to odrobina wody(zeby tylko przykryla to wszystko) po czym na 3 min wstawiam do mikrofalowki.Pozniej zalewam mlekiem(ja daje sojowe bo nie toleruje krowiego).Wychodzi cos o smaku szarlotki-jak dla mnie pycha:)
Pasek wagi
Ja mam  mieszankę którą robię sama - płatki owsiane, otręby i siemię lniane. Wrzucam 4 łyżki tego do miseczki, czasami orzechy włoskie, czasami rodzynki, co tam mam w domu i zalewam gorącym mlekiem :) I  tak jem codziennie rano
wcale nie lepiej na mleku - wówczas ma większe IG
lęk przed mlekiem to raczej nie lęk przed tluszczem.... a raczej mam nadzieję, że nie...

płatki wystarczy na noc zalać wodą i rano odsączyć i wszamać , nie trzeba gotować

ja robię na śniadanie placki z płatków
namoczone płatki, cynamon, owoc, jajko, olej kokosowy - wymieszać i podsmażyć

agataq napisał(a):

wcale nie lepiej na mleku - wówczas ma większe IGlęk przed mlekiem to raczej nie lęk przed tluszczem.... a raczej mam nadzieję, że nie...płatki wystarczy na noc zalać wodą i rano odsączyć i wszamać , nie trzeba gotowaćja robię na śniadanie placki z płatkównamoczone płatki, cynamon, owoc, jajko, olej kokosowy - wymieszać i podsmażyć


wszystko fajnie tylko nie znosze kokosa :)

rozumiem, ze te płatki to takie domowe muesli z dodatkami wszelkiego rodzaju? mozna dodac np suszone owoce? badz posypac siemieniem lnianym?
a ja najpierw wrzucam do goracej wody zeby sie pogotowaly 3 min a ptm dodaje troche mleka i sa w pyszniutnkie :)
powiem szczerze że mi bardziej smakuje na wodzie... Dajesz pół szklanki płatków górskich owsianych i szklankę wody i gotujesz  :D do tego polecam starte jabłuszko i ewentualnie trochę orzechów włoskich :D mniam!

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.