Temat: przepis na chleb/bułki

Dziewczyny i Chłopaki (jeśli pieczecie;) potrzebuję sprawdzonego przepisu na chleb/bułki, aleee: musi być bez glutenu, bez mleka i bez jajek:(

przychodzi komuś coś do głowy?
Wiesz co, ja jak kupuje mąkę bezglutenową to zazwyczaj jest ona też bez jajek. Na mące z tyłu jest zawsze przepis na chlebek :)
Chleb bezglutenowy - proszę bardzo :)


Slim95 napisał(a):

Wiesz co, ja jak kupuje mąkę bezglutenową to zazwyczaj jest ona też bez jajek. Na mące z tyłu jest zawsze przepis na chlebek :)


jest, ale w większosci trzeba dodawać jajka;P

chocolatecream napisał(a):

Chleb bezglutenowy - proszę bardzo :)


dzięki, a piekłaś go może?:)

klusia69 napisał(a):

chocolatecream napisał(a):

Chleb bezglutenowy - proszę bardzo :)
dzięki, a piekłaś go może?:)


Nie, nie piekłam.
Edit:
Doczytałam, że sprawdzonego przepisu. Przepraszam za mały zamęt.

Składniki:                                                                                                                 Przepis na chleb

1 kg mąki zwykłej pszennej                                                                                                                

20 gram drożdży (1/5 kostki)

20 gram soli (dwie łyżeczki)

woda według potrzeby - około 0,5litra,

 

Mąkę wsypać do miski.

Drożdże rozbełtać w 1/5 szklanki wody.

W środku mąki zrobić dołek i wlać rozczynione drożdże.

Zamieszać odrobinę roztwór drożdży  z mąką z miski, aż w dołku powstanie konsystencja śmietany i przysypać odrobinką mąki.

Zostawić na około 15 minut, po tym czasie drożdże urosną, mąka popęka i drożdże  wypłyną niczym lawa z wulkanu.

Dodać ewentualne dodatki. Dodawać ostrożnie do 10% ilości mąki. Po nabraniu wprawy można ustalać ilość wg uznania.

Dodawać stopniowo wody i wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto jest wyrabiane mikserem może być luźniejsze, tak żeby miksera nie zamęczyć, wyrabiane ręcznie powinno być sztywniejsze. Masa powinna być gładka i elastyczna.

Zostawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. To jest około 1 do 1,5 godziny.

Po wyrośnięciu krótko wyrobić jeszcze raz.

Przełożyć do dwóch foremek keksówek (35cm) wysmarowanych olejem słonecznikowym
i posmarować nim po wierzchu ciasto.

Podsmażony boczek.

Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika (250 stopni).

Piec 15 minut, sprawdzić patyczkiem czy w środku  jest mokre.

Wstawić na następne 5 do 10 minut, ewentualnie obracając formę jeżeli skórka nierówno się przypieka. Patyczek może być wilgotny, ale ciasto nie może się ciągnąć. Jeżeli ciasto się przesuszy w trakcie pieczenia chleb szybciej potem czerstwieje.

Po upieczeniu natychmiast wyjąć z formy i postawić w sposób  umożliwiający stygnięcie również od spodu np. na ruszcie lub w poprzek foremki. Skórka wtedy szybciej wyschnie, będzie bardziej chrupiąca i chleb dłużej świeży.

Chleb można  pokroić w kromki i zamrozić, odgrzewać w piekarniku lub w tosterze.

 

Dodatki:

Mąka żytnia – zwykła lub razowa – jeżeli ma być jej więcej niż 30% to powinna być ukwaszona.

Mąka gryczana – dodaje goryczki. Wystarczy 1 łyżka stołowa.

Mąka kukurydziana – daje żółty kolor i bardziej zwięzłą konsystencje gotowego chleba. 2 łyżki.

Mąki sojowa – zmienia konsystencję i zwiększa zawartość białka. 2 łyżki.

Mąka amarantusowa – zmienia konsystencję intensywniej niż inne dodatki  mąki. 2 łyżki

Mąka pszenna razowa – można użyć tylko tej mąki do wypieku.

Mąka graham – do 50%, jak doda się więcej miękisz może się kruszyć.

Otręby żytnie/pszenne –  chleb po upieczeniu  jest bardziej wilgotny i zwięzły. Przy wyrabianiu może być potrzeba trochę więcej wody bo otręby wchłaniają wodę bardziej niż mąka.

Otręby owsiane, jęczmienne, zarodki pszenne – też zmieniają konsystencję ale znikają przy wyrabianiu ciasta. Zarodki są słodkie i karmelizują się przy wypieku i chleb może aż zbrązowieć i jest to trudne do opanowania.

Gotowane soczewica, pszenica i soja – nieprzyjemnie twardnieją na powierzchni skórki, w środku chleba są ok.

Ziarenka: słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam (nie widać go po wypieku).

Zeszklona cebula.

Zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość, (kolejna godzina).


make wybierze bezglutenowa
Pasek wagi
Od Dorotki- mojewypieki.com są same sprawdzone przepisy. Ja od niej mam kilka sprawdzonych - nawet tu w pamiętniku. Zawsze wychodzą.
teraz pieke taki ...pewie tez mozesz

PRZEPIS  WZORCOWY  WYPIEKU  CHLEBA  TYPU  KR-IRL (MINI  CHLEBKI).
                                                           Przepis: uzupełniony i zaktualizowany.

 SKŁADNIKI:
 
Kasza jaglana __400g, Ryż biały __400g. Gotujemy w jednym garnku (pojemność 4,0 l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l.
 
 PRZYPRAWY  TO:
 
Sól kamienna nie oczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10 minut.

 UGOTOWANE,  KASZA  I  RYŻ  (MASA  RAZEM  800  GRAM),  WCHŁANIAJĄ:
 Wtedy całą użytą (2,5l.) do gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie   i lepsze klejenie się tzw. "mini chlebków".
Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram otrąb pszennych i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy dolewając ok. 0,5 litra (przegotowanej).
 
 Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami. Z takiej objętości formujemy chleb tzw. cienkie "mini chlebki" ew. ugniatamy palcami. Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy. Pieczemy w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60rn minut) tj. do momentu uzyskania tzw. "przyrumienienia".
Pasek wagi


Ja piekę taki, na zakwasie. Przepyszny!

Bez porównania z jakimkolwiek pieczywem ze sklepu/piekarni.

Składniki 1 bochenek

250g mąki pszennej pełnoziarnistej
80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
40g mąki żytniej razowej
2 łyżeczki soli
400ml ciepłej wody (nie gorącej)
2 łyżki słonecznika lub dyni / 2 łyżeczki kminku lub lnu / (mieszanka, lub co kto lubi)
porcja zakwasu (3 łyżki)

Przygotowanie

Odmierzamy mąkę, dodajemy porcje zakwasu, ciepłą wodę i dokładnie mieszamy. Z wyrobionego ciasta odkładamy 2 łyżki do szklanki jako zakwas na następny chleb, trzeba pamiętać żeby nie dodawać przedtem soli bo to „zabija” zakwas. Następnie solimy, dodajemy słonecznik albo to na co mamy ochotę i mieszamy, jeśli ciasto będzie za gęste można dodać jeszcze trochę wody. Silikonową formę smarujemy tłuszczem (dzięki temu skórka jest chrupiąca) i możemy obsypać makiem, płatkami owsianymi lub otrębami żeby chleb ładnie wyglądał, następnie wylewamy ciasto do foremki (możemy również oprószyć makiem, lnem lub sezamem) i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 7 godzin przykrywając lnianą ściereczką. Pieczemy 80 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu formy z piekarnika wyciągamy z niej chleb i odstawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

Białko: 47g
Węglowodany: 315g
Tłuszcz: 36g
Kalorie: 1836 kcal

a przepis pochodzi z: fitness-food.pl/blog/2011/chleb-na-zakwasie/

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.