Temat: Tanie, dietetyczne przepisy

Hey 
Jestem na diecie ale mam mały problem. Jestem studentką mam mało kasy na życie w krk około 400zł miesiąc w tym także muszę kupić środki czystości, kosmetyki. Dietetyczne obiady są dość kosztowne w związku z tym chciałam zapytać o jakieś tanie i dietetyczne przepisy ;) 
O, przyłączę się do pytania :)
Pasek wagi
jeżeli chodzi o warzywa to póki jeszcze da się kup w warzywnym. Np. Świerzy szpinak czy brokuły są tańsze niż mrożone. 
Zawsze to kilka groszy. Serki wiejkie możesz wykorzystac do robienia sałatek z warzywami np rzodkiewką,ogórkiem. Do tego szynka drobiowa,która jest tańsza od innych.
proponuje też poszukać  na Vitalii przepisów gdzie w "zaawansowanych"  możesz zaznaczyć typ dania jaki Cie interesuje i jego cene ;)
Pasek wagi
Wcale nie są kosztowne! Wystarczy kupować sezonowe warzywa. Kasza i ryże też są tanie, do tego tanie źródło białka - kotlety sojowe, fasola, groch, soczewica. Komponujesz to, co akurat masz w domu i to, co lubisz - obiad gotowy :)
Wszystko zależy czy masz stały dostęp do lodówki i zamrażarki, jeśli tak to obiady wcale nie muszą cię drogo wychodzić bo np. 
- kupujesz kalafior/brokuła nie jest to duży koszt a 1 szt po podzieleniu starczy ci jako dodatek do 3-4 obiadów
- kupujesz marchew, jest tania ;) jak ją poddusisz masz kolejny dodatek, możesz marchew dodawać np. do fasolki na ostro, do leczo lub do surówek
- puszka fasolki (jakaś tania) + cebula, trochę marchwi, papryka jeśli masz i chili i już masz fasolkę na ostro na 2 obiady ;)
- seler tniesz w słupki i masz dodatek do 2-3 obiadów jako frytki
- jajka sadzone są tanie
- kupisz pierś z kurczaka i masz przy dobrych wiatrach 2-3 kotlety ;)
- główka kapusty poszatkowana, koperek, trochę koncentratu i przyprawy i masz dodatek do min. 4 obiadów - dodasz trochę podsmażonej kiełbaski i cebuli już jest inne danie ;)
- zupy np. kapuśniak wychodzi tanio ;)
- z tego wszystkiego możesz tworzyć kolorowe obiady kilku składnikowe
- szpinak przyda się do dań z makaronem i do naleśników
- to co nie wykorzystasz najlepiej pomrozić to się nie zepsuje ;)
Pasek wagi
anikah ma codziennie ciekawe menu looknijcie w jej pamiętnik ;))

minusczternascie napisał(a):

anikah ma codziennie ciekawe menu looknijcie w jej pamiętnik ;))

a dzięki ;) ale fakt ja tez staram się gotować tanio i w miarę dietetycznie 
Pasek wagi
w sezonie to jeszcze zimą z warzywami gorzej a i smak kiepski
mam ten sam problem ale jakos sobie radzę. robię pomidorówkę z ryżem, malo kcal i w zasadzie nie wiele trzeba a mozna nagotowac zupy na 2 tygodnie haha. ale na ciebie jedną to nie wiem czy zupa jest dobrym pomyslem. chyba ze w mniejszych proporcjach. 

Mam podobny problem i moje zakupy wyglądają tak:

Śniadania, kolacje, przekąski: Serki wiejskie lekkie z mlekovity, fasolka z puszki, szynka z indyka lub kurczaka, chleb graham zamiast bułek, pomidory, jajka, musli, banany, sok pomarańczowy 100% z biedro, slonecznik, jogurty nie za często
Obiady: makaron sojowy, ryż, kasza gryczana, ser biały, warzywa (na jedną osobę nie trzeba ich znowu tak dużo na 1 porcję), makrela wędzona z ryb, czasem paprykarz czy parówki drobiowe, kapusta, pieczarki, mintaj, pierś z kurczaka od czasu do czasu

Smażę na wodzie, wiec oleju nie potrzebuje. 
Wode kupuje w biedro 5l - 1,60zł
Zieloną herbatę również w biedro.

Mam jeszcze bardziej organiczony fundusz niz ty wiec na pewno dasz sobie rade. :)



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.