Temat: obiad i salatka ;) pomozcie

Hej! Dzisiaj chce zrobic na obiad piers z kurczaka w piekarniku i ugotowany ryz i mam pare pytan:

1. Jaka salatka pasowalaby do tego obiadu?
2. Nie chce zrobic z niej kotleta, tluc tej piersi tylko zostawic tak jak jest i moje pytanie jest takie na ile powinnam ustawic piekarnik i ile minut powinna sie piec aby nie byla surowa w srodku bo jest dosc gruba? Godzine? na 180 stopni? 


Dziekuje bardzo za pomoc ;)
ja wczoraj robiłam piers z kury w piekarniku, posypałam czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i papryką ostrą. wstawiłam na 25 minut na 180 stopni do piekarnika i po wyjęciu była soczysta i pyszna. a piekłam ją w naczyniu żaroodpornym pod przykrywka wtedy jest soczysta:)

z kiszonej kapusty ale to bedzie surowka..a salatka to nie wiem jaka.. 

a co do czasu pieczenia to chyba max 30 min.. 

Pasek wagi
1 . kapusta pek , +starte małe jabłko i 1 marchewka ,odrobina pora - polane oliwą i przyprawione ziołami , lub
moze jakieś warzywa z mrozonki mix np groszek, marchew, seler, brokuł./
Ja zazwyczaj wyciągam cos ze słoika , papryka lub ogórek konserwowy ;p czasem sałatka robiona przez moją mamę "na zimę" ze słoika , fasolka szparagowa, kalafior, cebula, ogórek marchewka w zalewie.
2 Co do piersi . Piers nie wymaga długiego pieczenia ,pokrój na mniejsze kawałki dopraw i wrzuć do rękawa foliowego bez tłuszczu najlepiej i myslę ze 30 min i bedzie gotowe ;))
Godzinę? No co Ty. Pierś z kurczaka nie potrzebuje długiego smażenia/pieczenia.
Myślę, że około 30 minut będzie w sam raz :) Oczywiście na 180 stopni.
Pasek wagi
ja wolę bardziej wypieczoną i trzymam około 40-45 min a co do sałatki to pasowała by każda na którą masz dzisiaj ochotę :) ja np mam ochotę na buraczki tarte z jabłkiem i cebulą :)  albo pekińską z kukurydzą i papryką zalane jogurtem naturalnym :)  
aaaa... jeszcze co do piersi to  kroję ją w paski i posypuję wtedy przyprawami, a rzadko piekę pierś w całości.
Pasek wagi
Wypróbowałam papirus winiary i kurczak z niego jest naprawdę rewelacyjny :) natomiast jeśli sama doprawiam to najczęściej używam czosnku, bazylii, ziół prowansalskich albo na słodko miodzik i cytrynka   raczej wolę piec kurczaka krócej ale za to w folii lub w rękawie, nie jest taki suchy. A warzywka? Pasują wszystkie 
hej do Agnieszki jak ci się udało tyle schudnąć aż 14.5 kg mi też tyle brakuje do idealnej wagi co robiłaś i ile ci to zajęło. Bardzo bym chciała żebyś mi odpisała.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.