- Dołączył: 2010-11-12
- Miasto: Zagranica
- Liczba postów: 1249
16 listopada 2012, 14:18
Hej! Dzisiaj chce zrobic na obiad piers z kurczaka w piekarniku i ugotowany ryz i mam pare pytan:
1. Jaka salatka pasowalaby do tego obiadu?
2. Nie chce zrobic z niej kotleta, tluc tej piersi tylko zostawic tak jak jest i moje pytanie jest takie na ile powinnam ustawic piekarnik i ile minut powinna sie piec aby nie byla surowa w srodku bo jest dosc gruba? Godzine? na 180 stopni?
Dziekuje bardzo za pomoc ;)
- Dołączył: 2012-09-03
- Miasto: Rumia
- Liczba postów: 2051
16 listopada 2012, 14:21
ja wczoraj robiłam piers z kury w piekarniku, posypałam czosnkiem, solą, pieprzem, bazylią i papryką ostrą. wstawiłam na 25 minut na 180 stopni do piekarnika i po wyjęciu była soczysta i pyszna. a piekłam ją w naczyniu żaroodpornym pod przykrywka wtedy jest soczysta:)
- Dołączył: 2009-05-27
- Miasto: Raj
- Liczba postów: 11725
16 listopada 2012, 14:23
z kiszonej kapusty ale to bedzie surowka..a salatka to nie wiem jaka..
a co do czasu pieczenia to chyba max 30 min..
16 listopada 2012, 14:26
1 . kapusta pek , +starte małe jabłko i 1 marchewka ,odrobina pora - polane oliwą i przyprawione ziołami , lub
moze jakieś warzywa z mrozonki mix np groszek, marchew, seler, brokuł./
Ja zazwyczaj wyciągam cos ze słoika , papryka lub ogórek konserwowy ;p czasem sałatka robiona przez moją mamę "na zimę" ze słoika , fasolka szparagowa, kalafior, cebula, ogórek marchewka w zalewie.
2 Co do piersi . Piers nie wymaga długiego pieczenia ,pokrój na mniejsze kawałki dopraw i wrzuć do rękawa foliowego bez tłuszczu najlepiej i myslę ze 30 min i bedzie gotowe ;))
- Dołączył: 2007-07-09
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 4855
16 listopada 2012, 14:26
Godzinę? No co Ty. Pierś z kurczaka nie potrzebuje długiego smażenia/pieczenia.
Myślę, że około 30 minut będzie w sam raz :) Oczywiście na 180 stopni.
- Dołączył: 2012-02-27
- Miasto: Orzeszków
- Liczba postów: 588
16 listopada 2012, 14:50
ja wolę bardziej wypieczoną i trzymam około 40-45 min a co do sałatki to pasowała by każda na którą masz dzisiaj ochotę :) ja np mam ochotę na buraczki tarte z jabłkiem i cebulą :) albo pekińską z kukurydzą i papryką zalane jogurtem naturalnym :)
aaaa... jeszcze co do piersi to kroję ją w paski i posypuję wtedy przyprawami, a rzadko piekę pierś w całości.
- Dołączył: 2012-11-17
- Miasto: Tamten Koniec
- Liczba postów: 2103
17 listopada 2012, 19:23
Wypróbowałam papirus winiary i kurczak z niego jest naprawdę rewelacyjny :) natomiast jeśli sama doprawiam to najczęściej używam czosnku, bazylii, ziół prowansalskich albo na słodko miodzik i cytrynka
![]()
raczej wolę piec kurczaka krócej ale za to w folii lub w rękawie, nie jest taki suchy. A warzywka? Pasują wszystkie
- Dołączył: 2012-11-18
- Miasto: Łuków
- Liczba postów: 8
21 listopada 2012, 16:23
hej do Agnieszki jak ci się udało tyle schudnąć aż 14.5 kg mi też tyle brakuje do idealnej wagi co robiłaś i ile ci to zajęło. Bardzo bym chciała żebyś mi odpisała.