9 listopada 2012, 09:44
Dzien dobry :)
Jakis czas temu kupilam mrozone krewetki... W internecie jest mnostwo przepisów, przegladalam kilka stron... Jednak chcialabym Was zapytac o sprawdzone, najlepsze Waszym zdaniem przepisy na te przepyszne owoce morza ;))
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
9 listopada 2012, 09:58
Ja robie krewetki w ciescie nalesnikowym :)
Skladniki:
Krewetki krolewskie ( duze) zielona cebulka, troche wina czerwonego, przyprawy do smaku, z tego przyzadzasz marynate, odstawiasz na godzinke do lodowki .
Ciasto nalesnikowe: jajka, maka, troche mleka.
Na patelni rozgrzej olej , zanurz krewetki w ciescie i smaz na zloty kolor. Po umazeniu klade na reczniki papierowe zeby odsaczyc olej .
Sa poprostu przepyszne, nawet moje Male wcina :)
Smacznego :))
Edytowany przez be.alluring 9 listopada 2012, 10:03
- Dołączył: 2011-08-07
- Miasto: Skalista Kraina Katalonii
- Liczba postów: 3485
9 listopada 2012, 10:15
Krewetki same w sobie maja tyle smaku, ze wg mnie nie trzeba ich "ulepszac":-) My najczesciej robimy podsmazane na oliwie z oliwek (mala ilosc) z drobno pokrojonym czosnkiem i zielona pietruszka. Mowie o krewetkach w tych swoich "pancerzykach", nie obranych:-) Pamietaj, zeby za bardzo ich nie moczyc w wodzie. Tylko troszke przeplukac, wysuszyc na sitku i smazyc:-)
9 listopada 2012, 11:00
na patelni podgrzac oliwe z oliwek z posiekanym porem lub czosnkiem. wrzucic krewetki... pod koniec podlac martini (tym zielonym). sa ekstra do salatki. (mix salat z rukola, pomidorki, ananas, granat i parmezan).
risotto z szafranem i krewetkami tez jest dobre (mozna dodac pomidorki koktajlowe i pietruszke)
risotto ze szparagami i krewetkami
makaron z krewetkami i sosem pomidorowo-curry
lubie krewetki bo sa w sumie niedrogie i maja malo kalorii :)
- Dołączył: 2008-07-06
- Miasto: Pod Gruszą
- Liczba postów: 7060
9 listopada 2012, 11:11
Krewetki podsmazane z czosnkiem. do tego surowka. Prosto, szybko i pysznie.
- Dołączył: 2009-03-09
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 9992
9 listopada 2012, 11:29
jak mrożone - to najpierw je należy pozbawić tej zamrożonej wody, która mają na sobie, czort wie, co zawiera
można wrzucić do wrzątku i tylko zagotować i odcedzić albo na płaskim sicie przelać bardzo duża ilościa wrzątku
Nanuska pisała już, że krewetki same maja tyle smaku, że nie warto ich udziwniać
na patelnię masło ghi, ostry ogień, krewetki podsmażyć, posypać odrobiną zmiażdżonego lub granulowanego czosnku i już
9 listopada 2012, 17:48
Dziekuje bardzo za pomysly ;) Jutro cos z nich na pewno wyczaruje ;) Pozdrawiam