Temat: muffiny

macie jakiś dobry i sprawdzony przepis na mufinki albo babeczki ??
Pasek wagi
Pewnie. Te, które widziałam w necie mi nie podpasowały, to opracowałam swój , podobny, ale jednak lepsze wychodza.

A co do babeczek innych niż muffinki, to szczerz i gorąco polecam magdalenki . Przepyszne są!
ja mam. poszukaj moich przepisów, pyszne sa budyniowe
ja od paru lat robie z przepisu nigelli gotowala kiedys w tvn style
one sa czekoladowe mocno czekoladowe
ale bazuje na tym przepisie czasem robie cytrynowe wtedy zamiast czekolady dodaje skorke z cytryny a zamiast kakao wiecej maki
czasem dodaje banany jagody orzechy

Pasek wagi
ja robie bez mąki, za ro dodaje budyń ale nie jako nadzienie

Napiszę Ci dwa przepisy jeden jest na babeczki marchewkowe, a drugi na muffiny czekoladowo - orzechowe. Polecam, są pyszne

Na babeczki marchewkowe: 
1,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki tartej marchewki (4 duże sztuki), startej na drobne wiórki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Na lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3-4 łyżki soku z pomarańczy

Wykonanie:
Babeczki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir oraz gałkę. Mieszamy. Startą marchewkę wrzucamy do osobnej miski, dodajemy olej, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffin wykładamy papilotkami, papilotki napełniamy masą (do wysokości 3/4). Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Lukier: cukier puder ucieramy ze skórką pomarańczy i sokiem aż do powstania lukru. 
Przestudzone babeczki (zostawiamy je w papilotkach) maczamy w lukrze, odstawiamy do zastygnięcia.

Składniki na muffiny czekoladowo- pomarańczowe:

Składniki na 15 sztuk:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju lub roztopionego masła
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych
pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę

Wykonanie:
Mąkę łączymy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem (masłem) i jajkiem. Suche składniki mieszamy z płynnymi, dodajemy orzechy i czekoladę. Mieszamy (byle nie za długo) i przekładamy do foremek. Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.



© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.