- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
9 listopada 2012, 09:31
Edytowany przez ff67e016c22f93b8366f7d7578d6046e 9 listopada 2012, 09:33
9 listopada 2012, 10:17
9 listopada 2012, 10:20
Napiszę Ci dwa przepisy jeden jest na babeczki marchewkowe, a drugi na muffiny czekoladowo - orzechowe. Polecam, są pyszne
Na babeczki marchewkowe:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 szklanki tartej marchewki (4 duże sztuki), startej na drobne wiórki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
3/4 szklanki oleju roślinnego
3 jajka
1 szklanka brązowego cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Na lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3-4 łyżki soku z pomarańczy
Wykonanie:
Babeczki: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir oraz gałkę. Mieszamy. Startą marchewkę wrzucamy do osobnej miski, dodajemy olej, jajka, cukier, ekstrakt z wanilii i mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Foremkę do muffin wykładamy papilotkami, papilotki napełniamy masą (do wysokości 3/4). Pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia.
Lukier: cukier puder ucieramy ze skórką pomarańczy i sokiem aż do powstania lukru.
Przestudzone babeczki (zostawiamy je w papilotkach) maczamy w lukrze, odstawiamy do zastygnięcia.
Składniki na muffiny czekoladowo- pomarańczowe:
Składniki na 15 sztuk:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju lub roztopionego masła
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych
pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
Mąkę łączymy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem (masłem) i jajkiem. Suche składniki mieszamy z płynnymi, dodajemy orzechy i czekoladę. Mieszamy (byle nie za długo) i przekładamy do foremek. Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.