Temat: Jak długo piec wieprzowinę?

Moje pytanie może się Wam wydać niemądre, ale zwykle smażyłam wieprzowinę na patelni i teraz mam mały problem ;)

Pokroiłam wieprzowinę na paski, doprawiłam przyprawą do grilla i chcę nabić na patyki do szaszłyków. Moje pytanie brzmi: zawijać szaszłyki w folię alum. czy piec bez folii na tacce? W jakiej temperaturze i jak długo, żeby było dobre?

Czytałam coś w  necie, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi... Będę wdzięczna za pomoc ;)
hmmm ja gdy pieke wieprzowinke, karkówke, bok, czy schabik pieke ok 1 - 1,5  w temp 180  - 200 stopni ale ja w dużych okolo 1,5 kg kawalkach tak na stekach to nie wiem mysle ze ok 40 min to na pewno lepiej piec w folii wtedy przyprawy i aromat zostaje "w środku" ale na koniec warto zdjac folie zeby sie ladnie zarumienilo :) 

Andala napisał(a):

hmmm ja gdy pieke wieprzowinke, karkówke, bok, czy schabik pieke ok 1 - 1,5  w temp 180  - 200 stopni ale ja w dużych okolo 1,5 kg kawalkach tak na stekach to nie wiem mysle ze ok 40 min to na pewno lepiej piec w folii wtedy przyprawy i aromat zostaje "w środku" ale na koniec warto zdjac folie zeby sie ladnie zarumienilo :) 

Czyli powiedzmy 30 minut w folii, w 200 stopniach, po czym zdjąć folię i jeszcze 5 minut, będzie dobrze? :)
myśle ze tak bedzie super :) daj znac jak wyszly :D
Ja szaszłyki robię tak :
Układam na blaszce , mięso smaruję olejem (to ma być ilość minimalna,sprawi ze mięso nie wyschnie,robię to pędzelkiem).
Piekę w temp. 180-200 ,w czasie pieczenia odwracam z każdej ze stron by były równo zrumienione mięso. Nie przykrywam mięsa folia. A ile piec ? Sprawdź po ok 40 minutach widelcem czy mięso jest miękkie.
Jako ze nie jadam miesa to moja wiedza moze byc niedostateczna, ale czytalam ze miesko sie piecze mniej wiecej tylko ile wazy :)

be.alluring napisał(a):

Jako ze nie jadam miesa to moja wiedza moze byc niedostateczna, ale czytalam ze miesko sie piecze mniej wiecej tylko ile wazy :)
masz rację w przypadku indyka :) 
Upieczone i zjedzone - wyszło pycha :D Jesteście niezawodne! :D

jagoa napisał(a):

be.alluring napisał(a):

Jako ze nie jadam miesa to moja wiedza moze byc niedostateczna, ale czytalam ze miesko sie piecze mniej wiecej tylko ile wazy :)
masz rację w przypadku indyka :) 
Czyli moja wiedza jest niedostateczna ;)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.