6 listopada 2012, 10:30
Moje pytanie może się Wam wydać niemądre, ale zwykle smażyłam wieprzowinę na patelni i teraz mam mały problem ;)
Pokroiłam wieprzowinę na paski, doprawiłam przyprawą do grilla i chcę nabić na patyki do szaszłyków. Moje pytanie brzmi: zawijać szaszłyki w folię alum. czy piec bez folii na tacce? W jakiej temperaturze i jak długo, żeby było dobre?
Czytałam coś w necie, ale nie znalazłam jednoznacznej odpowiedzi... Będę wdzięczna za pomoc ;)
- Dołączył: 2012-05-01
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 2098
6 listopada 2012, 10:35
hmmm ja gdy pieke wieprzowinke, karkówke, bok, czy schabik pieke ok 1 - 1,5 w temp 180 - 200 stopni ale ja w dużych okolo 1,5 kg kawalkach tak na stekach to nie wiem mysle ze ok 40 min to na pewno lepiej piec w folii wtedy przyprawy i aromat zostaje "w środku" ale na koniec warto zdjac folie zeby sie ladnie zarumienilo :)
6 listopada 2012, 10:37
Andala napisał(a):
hmmm ja gdy pieke wieprzowinke, karkówke, bok, czy schabik pieke ok 1 - 1,5 w temp 180 - 200 stopni ale ja w dużych okolo 1,5 kg kawalkach tak na stekach to nie wiem mysle ze ok 40 min to na pewno lepiej piec w folii wtedy przyprawy i aromat zostaje "w środku" ale na koniec warto zdjac folie zeby sie ladnie zarumienilo :)
Czyli powiedzmy 30 minut w folii, w 200 stopniach, po czym zdjąć folię i jeszcze 5 minut, będzie dobrze? :)
- Dołączył: 2012-05-01
- Miasto: Kielce
- Liczba postów: 2098
6 listopada 2012, 10:38
myśle ze tak bedzie super :) daj znac jak wyszly :D
- Dołączył: 2010-11-24
- Miasto: Dolina Słoni
- Liczba postów: 14535
6 listopada 2012, 10:41
Ja szaszłyki robię tak :
Układam na blaszce , mięso smaruję olejem (to ma być ilość minimalna,sprawi ze mięso nie wyschnie,robię to pędzelkiem).
Piekę w temp. 180-200 ,w czasie pieczenia odwracam z każdej ze stron by były równo zrumienione mięso. Nie przykrywam mięsa folia. A ile piec ? Sprawdź po ok 40 minutach widelcem czy mięso jest miękkie.
6 listopada 2012, 11:21
Jako ze nie jadam miesa to moja wiedza moze byc niedostateczna, ale czytalam ze miesko sie piecze mniej wiecej tylko ile wazy :)
6 listopada 2012, 11:34
be.alluring napisał(a):
Jako ze nie jadam miesa to moja wiedza moze byc niedostateczna, ale czytalam ze miesko sie piecze mniej wiecej tylko ile wazy :)
masz rację w przypadku indyka :)
6 listopada 2012, 12:39
Upieczone i zjedzone - wyszło pycha :D Jesteście niezawodne! :D
6 listopada 2012, 12:53
jagoa napisał(a):
be.alluring napisał(a):
Jako ze nie jadam miesa to moja wiedza moze byc niedostateczna, ale czytalam ze miesko sie piecze mniej wiecej tylko ile wazy :)
masz rację w przypadku indyka :)
Czyli moja wiedza jest niedostateczna ;)