5 listopada 2012, 08:34
Moi Drodzy,
Od kilku godzin studiuję w Internecie różne sposoby
przyrządzania owsianki. Zdania są bardzo podzielone co do tego jak powinno się ją
przygotowywać. Czy płukać , czy moczyć na noc i ile czasu i co robić z wodą,
którą się one namoczą. Czy gotować na wodzie czy na mleku. Do tego dochodzą jeszcze
rozmaite pomysły na dodatki do niej.
Do tej pory korzystałam z tego przepisu - http://www.youtube.com/watch?v=vGFKukDXhoI
Jednak wiele osób mówi, że płatki owsiane należy najpierw
namoczyć na noc.
Więc mam wielką prośbę – jak przygotować ZDROWĄ owsiankę
? :)
- Dołączył: 2012-07-06
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 3429
5 listopada 2012, 08:42
zazwyczaj owsiankę przygotowuje tak: zagotowuje trochę wody w małym garnku, dodaje 3 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych, 2 łyżeczki otrębów, łyżeczkę siemia lianego, gotuje to na małym ogniu aż zrobi sie taka mazia, na koniec dodaje pokrojony owoc w kosteczkę i zostawiam na noc. Ran podgrzewam w mikrofali i jem:)
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
5 listopada 2012, 08:47
Zalewam płatki na 10 min wrzątkiem, dodaję dodatki, zimne mleko i smacznego.
- Dołączył: 2011-05-23
- Miasto: Bahamy
- Liczba postów: 5170
5 listopada 2012, 08:49
Edytowany przez anniaa88 21 marca 2013, 16:55
- Dołączył: 2006-03-01
- Miasto: Wrocław
- Liczba postów: 582
5 listopada 2012, 08:58
Ja z natury nie lubię sobie pewnych spraw utrudniać, więc wrzącą wodą zalewam 5 łyżek płatków owsianych zmieszanych ze świeżo zmielonym siemieniem lnianym (nie znam dokładnej ilości, bo do młynka wsypuję na zasadzie "mniej więcej", ale myślę, że może tam być łyżka lub dwie siemienia). Czekam ok 15 minut, aż całość się zagęści, a wtedy dolewam odrobinę mleka i dodaję starte jabłko.
- Dołączył: 2012-10-03
- Miasto: Śrem
- Liczba postów: 22
5 listopada 2012, 08:58
anniaa88 napisał(a):
Ja gotuję na mleku, daje 3 łyżki płatków i rodzynki (czasem banana), gotuję aż zrobi się taka ciapka. Zalewane gorącą wodą mi tak nie smakują jak gotowane.
Ja również tak robię, a co do dodatków można dodać wszystko. Ja uwielbiam z jabłkiem i cynamonem
- Dołączył: 2012-04-22
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 312
5 listopada 2012, 09:02
Hmm. Ja najpierw zagotowuje szklanke wody, jak zacznie wrzeć wsypuje pół szklanki płatkow owsianych i na wolnym gazie pozostawiam ,żeby wsiąkneła i odparowała woda.. Potem wlewam szklanke mleka i czekam aż się zagotuje, w tym samym czasie kroje owoce ( banan, albo jabłko itp.) i jak widze,że zaczyna sie gotować mleko wsypuje owoce, gotuje wszystko razem przez jakis czas, aż zrobi sie " papka" i juz ;]
- Dołączył: 2006-03-17
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 7539
5 listopada 2012, 09:18
Wsypuje do zimnego mleka 3 lyzki platkow zagotowuje czekam 3 min az zmiekna i dodaje banana i jablko lub jakie tam owoce mam! w 5 min a nie cala noc :))
- Dołączył: 2009-11-11
- Miasto: Melbourne
- Liczba postów: 15329
5 listopada 2012, 09:24
A ja płatki owsiane błyskawiczne z otrębami zalewam gotującym mlekiem.
5 listopada 2012, 09:25
malutkanat napisał(a):
Wsypuje do zimnego mleka 3 lyzki platkow zagotowuje czekam 3 min az zmiekna i dodaje banana i jablko lub jakie tam owoce mam! w 5 min a nie cala noc :))
ja identycznie dodaje banana rodzynki 4 orzechy i 4 migdały :)