Temat: problem z fasolą

gotowałam barszcz ukraiński, i mała łuskaną fasolę namoczyłam w innym naczyniu, potem gotowałam z 1,5 godziny i nie był zbyt miękki, ale dodałam go do zupy i się tak zastanawiam czy do wieczora jak wszyscy wrócą do domu ta fasola jeszcze rozmięknie troche w tej zupie ?


może zmnięknie :) ja fasolke zawsze mocze na noc potem szybko sie gotuje
Powinna zmięknąć. Możesz jeszcze raz podgrzać mocno zupę razem z fasolką i zostawić do ostygnięcia. Powinna dojść.
Może zmieknie a moze nie ale na przyszlosc radze ci dzien wczesniej namoczyc fasole
fasole najlepiej na noc moczyć szybko sie gotuje i po kłopocie :)
jak nie namoczyłaś na parenaście godzin to i 2h można gotować a będzie twarda i nie bardzo zmięknie w zupie ...
Pasek wagi
Za krótko moczyłaś.
Może zmięknie w zupie...lub nie.
W każdy razie nie gotuj już fasoli która jest w zupie bo rozgotujesz inne warzywa.

dariak1987 napisał(a):

jak nie namoczyłaś na parenaście godzin to i 2h można gotować a będzie twarda i nie bardzo zmięknie w zupie ...

Popieram, kiedyś tak z soją kombinowałam i nawet na drugi dzień była jeszcze twardawa. Trzeba jednak przez noc fasolę itp wymoczyć.
Barszcz z fasolą? hmmm

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.