Temat: przyprawy/ jakie-do czego?

Dziewczyny ostatnio mam faze na...no właśnie na przyprawy Poleciałam do sklepu i zaopatrzyłam się w bazylię, oregano i tymianek, w domu napewno znajdzie się słodka papryka, suszony koperek, ziele angielskie i liść laurowy, nie wspominając już o gotowych mieszankach przypraw do mięs/karkówki/mielonych. Ale do rzeczy:) po powrocie do domu zaczełam się zastanawiać do czego tak właściwie moge dodać te zakupione dzisiaj przyrawy, bazylia i oregano pasuje mi głównie do sosu pomidorowego i na tym moja inwencja twórcza się kończy:)

Przykładowo jutro planuje do obiadu zrobić sos koperkowy (więc suszony koperek się przyda), ale co jeszcze moge dodać do tego sosu z tych przypraw które posiadam? Bazylia/oregano/ tymianek a może liść laurowy? Może niektórym z Was moj problem wydaje się śmieszny alee dla osoby raczkującej w kuchni jest to nie lada wyzwanie

Pasek wagi
ja uwielbiam sos koperkowy ,ale suszonego koperku nie znosze :) nie ma jak swiezy , bazylia i oregano moze byc nawet z piersia z kurczaka bez sosu pomidorowego - tylko trzeba wczesniej zamarynowac z tymi przyprawami i odrobina oliwy - pozniej mozna upiec ,albo usmazyc na patelnii teflonowej , papryke slodka uzywam z majerankiem do pieczenia palek z kurczaka , nacieram na i pod skorke pozniej do piekarnika bez zadnych dodatkowych tluszczy, skorke przed zjedzeniem zdejmuje.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.