Temat: Przepis - o co chodzi?

Znalazłam przepis na migdałową tartę z jeżynami. Chciałabym ją zrobić, ale nie rozumiem jednej części przepisu:

"Ciasto rozwałkować na dwa placki. Wylepić dwie formy, nakryć pergaminem i obciążyć fasolą."

Czy któraś z was stosuje coś takiego przy pieczeniu albo spotkała się z taką praktyką i może mi ją przybliżyć?
Fasolę wsypuje się tylko aby podpiec spód. Pod wpływem jej ciężaru ciasto jest uformowana i nie podnosi się. Po upieczeniu fasole  wyciągasz.
Pasek wagi
tak się robi, żeby tarta nie była wypukła (buły z powietrzem w cieście). Wysypujesz suchy groch lub fasolę na pergamin.
Wystarczy tyle, żeby przykryła spód czy jednak trochę więcej je wysypać? 
Bierzesz "surowe" ziarna fasoli i wsypujesz do zagłębienia w cieście;p Ciasto ładnie sie uformuje i juz;p

Majuchaaa napisał(a):

Fasolę wsypuje się tylko aby podpiec spód. Pod wpływem jej ciężaru ciasto jest uformowana i nie podnosi się. Po upieczeniu fasole  wyciągasz.




tylko dla pewnosci dodam ,ze na ciasto kladziesz papier i dopiero na to fasole - ona sluzy jako ciezar nie skladnik wypieku
zawsze możesz też zamiast fasoli dokłądnie nakłuć ciasto widelcem :D ja tak robię
Nakłuć widelcem , dokładnie,bo po co niszczyć fasolę
Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.