Temat: płatki owsiane suche a ugotowane-kaloryczność

Pytanie jak w temacie. Możecie mi odp jak to jest z tą kalorycznością?
Chyba nie ma to znaczenia :)
Pasek wagi
Patrzysz na kcal suchych i potem dodajesz, co tam dałaś jeszcze - mleko, orzechy itp.
Płatki owsiane mają tylko dobre kalorie.
warzysz suche, to ile ich się zrobi po ugotowaniu nie ma znaczenia
kalorie się z powietrza nie pojawią... z wrzątku też nie

a jak robisz na mleku, to doliczasz kalorie z mleka
i tyle

potem po kolei wszystkie dodatki, tak jak piszą dziewczyny
ważysz suche i kaloryczność suchych masz na opakowaniu a to ile ważą jak nasiąkną wodą nie ma żadnego znaczenia bo woda nie ma kalorii i kaloryczność 30 g suchych nawet jak spuchną i ważą 2 razy tyle po ugotowaniu nie zmienia się
dziękuje Wam za odp:) w pełni mnie usatysfakcjonowała:))))

szkoda że odpowiedzi są błędne. 

Podawana wartość energetyczna to zwykle wartość spalania w bombie kalorymetrycznej i nie jest to wartość jaką organizm może uzyskać podczas trawienia czyli energia strawna. Oczywiście strawna jest niższa niż ze spalania.

Ogólnie np gotowanie podwyższa strawność, za to obecność garbników, błonnika zmniejsza.

Dlatego dietetycy zalecają spożywanie produktów nieprzetworzonych, dużej ilości błonnika itp, ale ten sam efekt można osiągnąć spożywając mniejsza ilość pokarmu. Np. Nie trzeba ograniczać się do ciemnego pieczywa, a jedynie zmniejszyć ilość pieczywa jasnego, które jest lepiej strawne. Oczywiście jest to trudniejsza droga, ponieważ są dwa rodzaje głodu - biochemiczny wynikający ze spadku poziomu glukozy oraz fizyczny wynikający z braku wypełnienia żołądka - co jest dużym problemem jak ktoś ma znacznie powiększony żołądek, ale wypychanie go niestrawnym błonnikiem lub wodą jedynie maskuje problem, bo faktycznie rozwiązaniem jest pozwolenie aby się skurczył.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.