- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
10 października 2012, 12:50
10 października 2012, 12:58
10 października 2012, 13:07
6 września 2018, 10:06
szkoda że odpowiedzi są błędne.
Podawana wartość energetyczna to zwykle wartość spalania w bombie kalorymetrycznej i nie jest to wartość jaką organizm może uzyskać podczas trawienia czyli energia strawna. Oczywiście strawna jest niższa niż ze spalania.
Ogólnie np gotowanie podwyższa strawność, za to obecność garbników, błonnika zmniejsza.
Dlatego dietetycy zalecają spożywanie produktów nieprzetworzonych, dużej ilości błonnika itp, ale ten sam efekt można osiągnąć spożywając mniejsza ilość pokarmu. Np. Nie trzeba ograniczać się do ciemnego pieczywa, a jedynie zmniejszyć ilość pieczywa jasnego, które jest lepiej strawne. Oczywiście jest to trudniejsza droga, ponieważ są dwa rodzaje głodu - biochemiczny wynikający ze spadku poziomu glukozy oraz fizyczny wynikający z braku wypełnienia żołądka - co jest dużym problemem jak ktoś ma znacznie powiększony żołądek, ale wypychanie go niestrawnym błonnikiem lub wodą jedynie maskuje problem, bo faktycznie rozwiązaniem jest pozwolenie aby się skurczył.