- Dołączył: 2012-06-19
- Miasto: Katowice
- Liczba postów: 3656
2 października 2012, 19:50
Mam przeogromną ochotę na owsiankę, ale spokojnie, doczekam do rana :D
Ale mam pytanie jak ugotować owsiankę na mleku żeby wyszła smaczna i gęsta ?
Edytowany przez alex156 2 października 2012, 19:52
- Dołączył: 2008-03-03
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 9897
2 października 2012, 20:01
długo na małym ogniu
![]()
ja generalnie zalewam na noc już w rondlu :)
Edytowany przez MademoiselleChocolate 2 października 2012, 20:02
2 października 2012, 20:05
ja mam platki blyskawiczne i zalewam je cieplym-goracym mlekiem, dokrawam owocow + innych dodatkow i jest akuratnia.
2 października 2012, 20:11
ja robię tak: 3 łyżki płatków owsianych wrzucam do mleka czasem dodaje łyżkę otrąb owsianych;)
do takiej owsianki dodaje jabłko starte na jarzynówce podsmażone z cynamonem;) albo łyżkę miodu lub konfitur;)
- Dołączył: 2012-09-06
- Miasto: -
- Liczba postów: 16694
2 października 2012, 20:12
Płatki zalewam wrzacą wodą tak aby przykryła linię płatków, nakrywam talerzem. Czekam aż woda wsiąknie w płatki (ok 10 min), dodaję dodatki, 100ml mleka.
I cała filozofia.
Niektórzy gotują, ale ja wtedy robi się ciapa.
2 października 2012, 20:35
a ja dzisiaj mialam o poranku resztke z wieczora krótko gotowana na mleku dodalam 5 orzechów i 5 migdałów oraz 1 banana strasznie duzo kcl ale coz syte :)
- Dołączył: 2011-11-22
- Miasto: Gniezno
- Liczba postów: 2951
2 października 2012, 20:48
zagotuj mleko, wsyp platki owsiane, gotuj na malym ogniu az zrobi sie geste, mozesz dodac slodzik albo cukier jesli nie dasz rady zjesc gorzkiej.
2 października 2012, 20:49
marta101091 napisał(a):
zagotuj mleko, wsyp platki owsiane, gotuj na malym ogniu az zrobi sie geste, mozesz dodac slodzik albo cukier jesli nie dasz rady zjesc gorzkiej.
ewentualnie miód! najzdrowsza opcja i wg mnie najsmaczniejsza ;)
3 października 2012, 01:22
cała filozofia "moich" owsianek wyglada tak:
płatki: owsiane, żytnie lub ryżowe( ryżowe już bez otrąb, za to z banenem;) ), ew. dodaje mieszankę otrąb.
Do tego ok. pół szklanki mleka, 0,5-1 szklanka wody<--- w zależności ile płatek: u mnie całośc (mieszanka płatek i otrąb) to ok. 0.5-0.75 szklanki. Wychodze z zalozenia ze na śniadanie mogę zjeśc i z 500kcal, to najważniejszy posiłek.
Wszystko do garnuszka zalewam wodą, mlekiem i gotuje mieszając. Jak już pisałam: gdy widzę, że owsianka "się leje" dodaję łyżkę kaszy.
Następnie na miseczkę i dodatki: jogurt, owoce, serek, twarożek, bakalie itp itd: moje owsianki mozesz obejrzeć sobie w moim pamietniczku;)) Z tym że jak już pisałam są dośc "na bogato"
Smacznego ;))
PS> Ostatnio odkryłam smak owsianki zapiekanej w piekarniku: kosmos!
3 października 2012, 10:22
Nieskromnie mówiąc ale moja owsianka jest najlepsza i robię ją dzień przed bo lubie zimną i gęstą :p a robię ją tak :
odmierzam 50g płatków owsianych i 10-15 g otrębów zalewam to gorącą wodą i przykrywam żeby napęczniały i zrobiły się miękkie potem jak woda wsiąknie to wstawiam na gaz a w osobnej szklance mieszam łyżkę budyniu lub manny z 1/3 szkl mleka jak owsianka się zagotuje to wlewam ten budyń z mlekiem do owsianki i gotuje tyle aż będzie gęsta, zdejmuje z ognia i pozostawiam pod przykryciem na całą noc, rano najczęściej polewam ją jogurtem nat. dodaje pokrojone jabłko i posypuje cynamonem, uwielbiam taką owsiankę jest mega gęsta mniam :)