Temat: Przepis na owsiankę

Mam przeogromną ochotę na owsiankę, ale spokojnie, doczekam do rana :D
Ale mam pytanie jak ugotować owsiankę na mleku żeby wyszła smaczna i gęsta ?
Pasek wagi
długo na małym ogniu 

ja generalnie zalewam na noc już w rondlu :)
ja mam platki blyskawiczne i zalewam je cieplym-goracym mlekiem, dokrawam owocow + innych dodatkow i jest akuratnia.
ja robię tak: 3 łyżki płatków owsianych wrzucam do mleka czasem dodaje łyżkę otrąb owsianych;)

do takiej owsianki dodaje jabłko starte na jarzynówce podsmażone z cynamonem;) albo łyżkę miodu lub konfitur;)
Płatki zalewam wrzacą wodą tak aby przykryła linię płatków, nakrywam talerzem. Czekam aż woda wsiąknie w płatki (ok 10 min), dodaję dodatki, 100ml mleka.
I cała filozofia.
Niektórzy gotują, ale ja wtedy robi się ciapa.
a ja dzisiaj mialam o poranku resztke z wieczora krótko gotowana na mleku dodalam 5 orzechów i 5 migdałów oraz 1 banana strasznie duzo kcl ale coz syte :)
zagotuj mleko, wsyp platki owsiane, gotuj na malym ogniu az zrobi sie geste, mozesz dodac slodzik albo cukier jesli nie dasz rady zjesc gorzkiej.

marta101091 napisał(a):

zagotuj mleko, wsyp platki owsiane, gotuj na malym ogniu az zrobi sie geste, mozesz dodac slodzik albo cukier jesli nie dasz rady zjesc gorzkiej.
ewentualnie miód! najzdrowsza opcja i wg mnie najsmaczniejsza ;)
cała filozofia "moich" owsianek wyglada tak:
płatki: owsiane, żytnie lub ryżowe( ryżowe już bez otrąb, za to z banenem;) ), ew. dodaje mieszankę otrąb.
Do tego ok. pół szklanki mleka, 0,5-1 szklanka wody<--- w zależności ile płatek: u mnie całośc (mieszanka płatek i otrąb) to ok. 0.5-0.75 szklanki. Wychodze z zalozenia ze na śniadanie mogę zjeśc i z 500kcal, to najważniejszy posiłek.

Wszystko do garnuszka zalewam wodą, mlekiem i gotuje mieszając. Jak już pisałam: gdy widzę, że owsianka "się leje" dodaję łyżkę kaszy.

Następnie na miseczkę i dodatki: jogurt, owoce, serek, twarożek, bakalie itp itd: moje owsianki mozesz obejrzeć sobie w moim pamietniczku;)) Z tym że jak już pisałam są dośc "na bogato"

Smacznego ;))

PS> Ostatnio odkryłam smak owsianki zapiekanej w piekarniku: kosmos!
Nieskromnie mówiąc ale moja owsianka jest najlepsza i robię ją dzień przed bo lubie zimną i gęstą :p a robię ją tak :
odmierzam 50g płatków owsianych i 10-15 g otrębów zalewam to gorącą wodą i przykrywam żeby napęczniały i zrobiły się miękkie potem jak woda wsiąknie to wstawiam na gaz a w osobnej szklance mieszam łyżkę budyniu lub manny z 1/3 szkl mleka jak owsianka się zagotuje to wlewam ten budyń z mlekiem do owsianki i gotuje tyle aż będzie gęsta, zdejmuje z ognia i pozostawiam pod przykryciem na całą noc, rano najczęściej polewam ją jogurtem nat. dodaje pokrojone jabłko i posypuje cynamonem, uwielbiam taką owsiankę jest mega gęsta mniam :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.