- Dołączył: 2006-04-19
- Miasto: Ostrów Mazowiecka
- Liczba postów: 100
25 września 2012, 09:56
Chciałabym zapytać jakie znacie przepisy dobre na niedużą domową imprezkę? Takie własne, sprawdzone, ulubione i niezbyt skomplikowane jeśli chodzi o poszukiwanie składników w niedużym mieście :) Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do innych linków, bo już pół internetu przejrzałam i wybrałam co mi pasowało, a teraz jestem ciekawa Waszych swojskich pomysłów :)
W sobotę organizujemy z mężem małe spotkanko z okazji rocznicy ślubu i oto co planuję zrobić:
-zawijasy z sera camembert z surową szynką i suszonymi śliwkami/pomidorami
- jajka groszkowo-serowo-czosnkowe
-zapiekane bakłażany z serem Mozarella
-sałatka warstwowa z tuńczykiem
-sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
+ luźno ułożone kiełbaski, oliwki, chlebek
Jeśli ktoś byłby zainteresowany przepisami to chętnie zamieszczę :)
Edytowany przez Gonia3009 25 września 2012, 09:57
25 września 2012, 10:10
sałatka gyros,
caprese (pomidorki z mozzarellą, bazylią i oliwą z oliwek + ewentualnie z oliwkami)
deska serów
jakieś wędliny na talerzu
jajka z majonezem albo z żółtkami wymieszanymi z pietruszką
pierś z kurczaka nabita na patyczki i usmażona w chrupiącej panierce + sos czosnkowy
sałatka z tuńczyka
sałatka grecka
edit:
ja robiłam ostatnio troszkę uproszczony przeze mnie przepis Okrasy na salimboccę
![]()
piersi z kurczaka obsmażone na patelni, na to czosnek, plasterek szynki i ser. Polecam. Do tego zrobiłam ryż z papryką i czerwoną cebulką (wcześniej podsmażyłam na patelni żeby papryka była miękka i dodałam ugotowany ryż)
Możesz też upiec piersi z kurczaka ze szpinakiem i do tego np podać pieczarki ze śmietaną
Edytowany przez brunette6 25 września 2012, 10:16
- Dołączył: 2006-04-19
- Miasto: Ostrów Mazowiecka
- Liczba postów: 100
25 września 2012, 10:24
Fajne te okrasy :) A czosnku to tak normalnie plasterek położyć czy jakiś rozdrobniony lub granulowany? A ryż wymieszać z tą papryką i cebulką czy oddzielnie?
Jeśli lubisz ciekawe jajka to mam prosty sposób na urozmaicenie: gotujesz na twardo dzielisz na pól, wyjmujesz żółtka i wrzucasz do miski. Białka układasz na talerzyku. Do żółtek dodajesz trochę groszku zielonego (na oko zależy ile mamy jajek), majonez, starty żółty ser (bez sera też dobre) i czosnek według gustu. Wszystko miksujesz albo ugniatasz widelcem na jako taka papkę (ja robię to widelcem). Jak już mamy paćkę to układamy ją łyżeczką w jajkach. Na wierzchu można posypać kolorowymi przyprawami dla ozdoby i położyć groszek. Moja koleżanka robiła podobne jajka tylko w wersji z pieczarkami zamiast groszku i też były smaczne.
25 września 2012, 10:29
No właśnie te jajka znam z wersji z pieczarkami ale dziękuję za pomysł
![]()
Ja czosnek kroiłam na cieniutkie plasterki ale chyba było to zbyt hardkorowe (no co kto lubi, mój M. lubi czosnek ale troszkę narzekał) więc lepiej przecisnąć go przez praskę i troszeczkę tą pierś nim natrzeć.
Jak już papryka i cebulka zrobiła się miękka to dodałam do niej na patelnię ugotowany ryż i podsmażyłam jeszcze troszkę. Ważne żeby ryż nie był za bardzo rozgotowany bo wtedy zrobi się taka paćka
25 września 2012, 10:36
sałatka gyros - hit imprez :)