Temat: Przepisy na imprezkę

Chciałabym zapytać jakie znacie przepisy dobre na niedużą domową imprezkę? Takie własne, sprawdzone, ulubione i niezbyt skomplikowane jeśli chodzi o poszukiwanie składników w niedużym mieście :) Tylko proszę nie odsyłajcie mnie do innych linków, bo już pół internetu przejrzałam i wybrałam co mi pasowało, a teraz jestem ciekawa Waszych swojskich pomysłów :)

W sobotę organizujemy z mężem małe spotkanko z okazji rocznicy ślubu i oto co planuję zrobić:
-zawijasy z sera camembert z surową szynką i suszonymi śliwkami/pomidorami
- jajka groszkowo-serowo-czosnkowe
-zapiekane bakłażany z serem Mozarella
-sałatka warstwowa z tuńczykiem
-sałatka brokułowa z sosem czosnkowym
+ luźno ułożone kiełbaski, oliwki, chlebek

Jeśli ktoś byłby zainteresowany przepisami to chętnie zamieszczę :)
sałatka gyros,
caprese (pomidorki z mozzarellą, bazylią i oliwą z oliwek + ewentualnie z oliwkami)
deska serów
jakieś wędliny na talerzu
jajka z majonezem albo z żółtkami wymieszanymi z pietruszką
pierś z kurczaka nabita na patyczki i usmażona w chrupiącej panierce + sos czosnkowy
sałatka z tuńczyka
sałatka grecka

edit:
ja robiłam ostatnio troszkę uproszczony przeze mnie przepis Okrasy na salimboccę piersi z kurczaka obsmażone na patelni, na to czosnek, plasterek szynki i ser. Polecam. Do tego zrobiłam ryż z papryką i czerwoną cebulką (wcześniej podsmażyłam na patelni żeby papryka była miękka i dodałam ugotowany ryż)

Możesz też upiec piersi z kurczaka ze szpinakiem i do tego np podać pieczarki ze śmietaną
Fajne te okrasy :) A czosnku to tak normalnie plasterek położyć czy jakiś rozdrobniony lub granulowany? A ryż wymieszać z tą papryką i cebulką czy oddzielnie?

Jeśli lubisz ciekawe jajka to mam prosty sposób na urozmaicenie: gotujesz na twardo dzielisz na pól, wyjmujesz żółtka i wrzucasz do miski. Białka układasz na talerzyku. Do żółtek dodajesz trochę groszku zielonego (na oko zależy ile mamy jajek), majonez, starty żółty ser (bez sera też dobre) i czosnek według gustu. Wszystko miksujesz albo ugniatasz widelcem na jako taka papkę (ja robię to widelcem). Jak już mamy paćkę to układamy ją łyżeczką w jajkach. Na wierzchu można posypać kolorowymi przyprawami dla ozdoby i położyć groszek. Moja koleżanka robiła podobne jajka tylko w wersji z pieczarkami zamiast groszku i też były smaczne. 
No właśnie te jajka znam z wersji z pieczarkami ale dziękuję za pomysł
Ja czosnek kroiłam na cieniutkie plasterki ale chyba było to zbyt hardkorowe (no co kto lubi, mój M. lubi czosnek ale troszkę narzekał) więc lepiej przecisnąć go przez praskę i troszeczkę tą pierś nim natrzeć.
Jak już papryka i cebulka zrobiła się miękka to dodałam do niej na patelnię ugotowany ryż i podsmażyłam jeszcze troszkę. Ważne żeby ryż nie był za bardzo rozgotowany bo wtedy zrobi się taka paćka
sałatka gyros - hit imprez :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.