Temat: sosy do sałatek

Chodzi mi o te na bazie oleju i wody, zazwyczaj z proszku. Mama ostatnio kupiła z biedronki paprykowo-ziołowy. Fakt, ze pyszny, ale w składzie widziałam wiele ulepszaczy.
Czy da się zrobic taki sos samemu, albo macie jakiś sprawdzony, żeby był jednak na bazie naturalnych produktów?
a oliwa z oliwek jest zła? z octem balsamicznym i ziołami? albo z ziołami, czosnkiem i solą morską?
sos czosnkowy: jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku + sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
sos koperkowy: jogurt naturalny + drobno posiekany koperek + sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
sos paprykowy: jogurt naturalny + drobno pokrojona papryka konserwowa + sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
sos sezamowy: jogurt naturalny + łyżka oleju sezamowego + szczypta soli
sos tatarski: jogurt naturalny + łyżeczka majonezu + ogórek konserwowy + sól + pieprz + łyżeczka musztardy + kilka drobno posiekanych grzybków marynowanych
dziękuje california0 :*
Oczywiście że można zrobić w domu samemu winegret.

Podstawa to dla mnie oliwa lub neutralny olej,sok z cytryny,trochę trzcinowego cukru,sól,pieprz - daję "na oko".

A inne moje propozycję to :
3/4 szkl.oliwy
1/4 octu balsamicznego
cukier trzcinowy,sól,pieprz
ząbek/dwa czosnku

Przepis kiedyś znalazłam w necie.Dla mnie pucha.Aczkolwiek ja robię z połowy porcji bo tego sosu jest sporawo.


Kiedyś w jakimś programie kulinarnym facet robił dresing z : miodu,musztardy,odrobina majonezu.Może dziwne składniki ale jest przepyszny.Fajnie się komponuję z ruccolą,cykorią.

Tydzień temu w programie Ewa Wachowicz robiła sałatkę "lekką" - sałata,pomidor,papryka itd i polewała winegretem malinowym.Mieszała ocet balsamiczny z dżemem malinowym (mówiła że można zrobić też go z sokiem/syropem malinowym ),do tego sól,pieprz.



pyzia1980 - ciekawe te propozycje, na pewno wyprobuje. Dziekuje! :*
smacznego!;)
sos winegret : około 3 łyżki wody , łyżka musztardy ,troszke oliwy z oliwek sól , ulubione zioła (proporcje podałam na oko , więc nie wiem czy są dobre )
sos paprykowy - koperkowy - tak jak wyżej tylko zamiast ziół słodką paprykę i drobno posiekany koperek
sos orientalny - ocet balsamiczny , troszkę sosu sojowego , chilli, imbir , sól , szczypta cynamonu
tysiąca wysp - majonez (ew. jogurt) , śmietana , ketchup , sól , pieprz , gałka
sos grecki - oliwa z oliwek , musztarda , kminek , rozmaryn , sok z cytryny , może być też pietruszka jak ktos lubi
sos francuski - 1 łyżka octu balsamicznego,1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka musztardy dijon,sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 1 ząbek czosnku, drobno posiekany (opcjonalnie),szczypta soli, sól , pieprz , 3 łyżki oliwy z oliwek
sos remoulade- zółtko, musztarda , olej słonecznikowy ,ocet winny , sol, pieprz

Bardzo proszę:)
Z niewymienionych: oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód, chilli. Można dodać do tego też jogurt.
Poza tym mój faworyt: suszone pomidory, świeży pomidor, oliwa z oliwek, chilli, daktyl/ rodzynki, cytryna, oregano i bazylia- blendujemy i tyle :D
wow, nie wiedzialam ze jest tyle mozliwosci :D kupowanie w sklepie to pójście na łatwiznę po prostu.
:)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.