Temat: Nalesniki z mąki razowej?

Hej:* bardzo proszę o pomoc , otóż chciałam na śniadanie zrobić naleśniki z mąki razowej i nie wyszły;/ tzn czuć było grudki tej mąki , nie powstała w ogóle konstystencja ciasta naleśnikowego ... ma ktoś jakiś przepis na takie naleśniczki?
 Mąka kukurydziana opada na dno. Dlatego dobrze jest mieszać przed wylaniem ciasta na patelnię. Z razową nie mam doświadczeń.  Ale podejrzewam, że może być podobnie.Być może wystarczy mąkę przesiać. A może użyłaś zbyt grubo zmielonej.
ja zawsze robię z razowej do naleśników z lubelli i mi wychodzą bez żadnej zmiany proporcji
Pasek wagi
Ciasto musi być dobrze wymieszane. Mąka razowa jest cięższa, dlatego potrzebuje gęstszej konsystencji. Ja, gdy robię naleśniki, to do razowej dodaję pełnoziarnistej i nie mam problemów z wykonaniem naleśników.
Używam 4 łyżek mąki (2 razowej, 2 pełnoziarnistej)
mleko+woda gazowana - daję na oko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko.
czasami łyżkę budyniu.

Naleśniki wychodzą pysznie.

Pasek wagi
ja własnie jem i czuję jakbym śrut mieliła między zębami :) 
A taka?
http://www.sante.pl/p98/maka_kukurydziana_500g

Kukurydziana? Robiłyście na niej? Bo z ryżowej jakoś mi nie idzie :/
Z jakiej razowej robiłaś - żytniej czy pszennej?
Z żytniej nie wychodzą naleśniki, bo ma za mało glutenu i trzeba mieszać np 1:1 żytnia razowa i pszenna 650.
Z mąki Lubella Pełne Ziarno wychodzą super naleśniki, ona jest pszenna pełnoziarnista, bardzo drobno mielona i dzięki temu naleśniki są gładkie.

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.