- Dołączył: 2010-10-14
- Miasto: Madryt
- Liczba postów: 2252
21 września 2012, 12:43
Hej:* bardzo proszę o pomoc , otóż chciałam na śniadanie zrobić naleśniki z mąki razowej i nie wyszły;/ tzn czuć było grudki tej mąki , nie powstała w ogóle konstystencja ciasta naleśnikowego ... ma ktoś jakiś przepis na takie naleśniczki?
- Dołączył: 2008-01-22
- Miasto: Koniec Świata
- Liczba postów: 20175
21 września 2012, 12:53
Mąka kukurydziana opada na dno. Dlatego dobrze jest mieszać przed wylaniem ciasta na patelnię. Z razową nie mam doświadczeń. Ale podejrzewam, że może być podobnie.Być może wystarczy mąkę przesiać. A może użyłaś zbyt grubo zmielonej.
- Dołączył: 2012-05-11
- Miasto: Gliwice
- Liczba postów: 5431
21 września 2012, 12:54
ja zawsze robię z razowej do naleśników z lubelli i mi wychodzą bez żadnej zmiany proporcji
- Dołączył: 2010-09-03
- Miasto: Tuż Zza Rogu
- Liczba postów: 1263
21 września 2012, 13:37
Ciasto musi być dobrze wymieszane. Mąka razowa jest cięższa, dlatego potrzebuje gęstszej konsystencji. Ja, gdy robię naleśniki, to do razowej dodaję pełnoziarnistej i nie mam problemów z wykonaniem naleśników.
Używam 4 łyżek mąki (2 razowej, 2 pełnoziarnistej)
mleko+woda gazowana - daję na oko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko.
czasami łyżkę budyniu.
Naleśniki wychodzą pysznie.
21 września 2012, 14:19
ja własnie jem i czuję jakbym śrut mieliła między zębami :)
- Dołączył: 2011-10-26
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 133
21 września 2012, 21:33
A taka?
http://www.sante.pl/p98/maka_kukurydziana_500g
Kukurydziana? Robiłyście na niej? Bo z ryżowej jakoś mi nie idzie :/
Edytowany przez Chochlik87 21 września 2012, 21:34
22 września 2012, 09:49
Z jakiej razowej robiłaś - żytniej czy pszennej?
Z żytniej nie wychodzą naleśniki, bo ma za mało glutenu i trzeba mieszać np 1:1 żytnia razowa i pszenna 650.
Z mąki Lubella Pełne Ziarno wychodzą super naleśniki, ona jest pszenna pełnoziarnista, bardzo drobno mielona i dzięki temu naleśniki są gładkie.