Temat: przepis na muffinki dla laika

Hej
poszukuje jakiegoś sprawdzonego łatwego przepisu na muffinki .Już kiedyś jakieś piekłam z jakieś strony ale ani nie urosły ani nie były smaczne tylko sie rozklapciały i wlały . mam papierowe foremki
Pasek wagi

Te papierowe"papilotki"to nie foremki tylko nimi sie wyklada forme specjalna na mufinki:P

Pasek wagi

ar1es1 napisał(a):

Te papierowe"papilotki"to nie foremki tylko nimi sie wyklada forme specjalna na mufinki:P

może to właśnie przez to, że nie miałaś formy a papilotki :)
Pasek wagi
Są papilotki trzymające kształt, takie  z zagiętym brzegiem. O, takie:
https://lh5.googleusercontent.com/--aOuZVnTptM/Ti2GMf2Cu7I/AAAAAAAAAXw/mSflAO98c2k/016.JPG
Inne się nadają tylko do blaszki.
Dobry podstawowy przepis:
http://whiteplate.blogspot.com/2012/07/muffinki-z-malinami-i-mascarpone.html

spróbuj z torebki najpierw zrobić :) tamte papierowe foremki są twardsze i zawsze wychodzą :) A jak dorobisz się foremek to zrób sama :)

albo kup w tesco czy podobnym sklepie silikonową formę na muffinki :)
podstawowy przepis 
-2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 0,5 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki maki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczzenia

na 30 - 40 minut w 200 stopniach (najpierw rozgrzac sam piekarnik)

dodatkwowo mozesz dodac zapach, ja polecam pomaranczowy, 
mak, bakalie, gorzkie kakao, gorzka starta czekolade, dzem, krem czekoladowy, budyn,
Link do artykułu, gdzie jest szczegółowo opisane, jakich foremek należy użyć do muffinek:  http://www.mojewypieki.com/post/pieczemy-muffinki-i-babeczki---wybieramy-formy

A i z tej stronki szczerze polecam wszystkie przepisy- jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, żeby cos okazało się kompletna klapą

ar1es1 napisał(a):

Te papierowe"papilotki"to nie foremki tylko nimi sie wyklada forme specjalna na mufinki:P


ja np nie mam tej formy, mam niestandardowy piekarnik wiec pewnie malej formy nie ma

ale robilam babeczki z gellwe i bylo ok chociaz sie porozciapkaly kubeczki
Są formy na 6 lub 12 sztuk, te na 6 są naprawdę małe. :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.