- Dołączył: 2009-06-03
- Miasto: Gdańsk
- Liczba postów: 276
2 września 2012, 20:30
Hej :)
Mam wielką prośbę. Obecnie chodzę na praktyki do szpitala, ale w piątek jest już ostatni dzień moich praktyk. U nas w szpitalu, jak opowiedział mi kierownik, jest taki zwyczaj, aby praktykant ostatniego dnia przynosił jakieś ciasto i częstował nim każdą osobę z którą miał praktyki. I właśnie tutaj pojawia się problem, bo:
a. nie umiem zbytnio piec ciast
b. mój piekarnik na stancji jest bardzo dziwny w obsłudze i raczej większość rzeczy przypala.
Dlatego piszę tutaj do Was z prośbą o jakieś sprawdzone przepisy na ciasta. Najlepiej jakieś łatwe i smaczne i oby jak najmniej się w piekarniku działo :)
Z góry ślicznie dziękuję za każdy odzew :)
2 września 2012, 20:32
kup jkaies ciasto moze i ryzykuj???
- Dołączył: 2009-03-17
- Miasto: Narnia
- Liczba postów: 1722
2 września 2012, 20:39
Ja mogę Ci polecić szarlotkę sypaną (
klik )
Tego się nie da popsuć. Nawet miksera, ani stolnicy nie trzeba, więc się nie pobrudzisz. Ja już kilka razy robiłam, polecam
![]()
A jak nie to zwykłe jakieś ucierane, tego też się popsuć nie da...
- Dołączył: 2008-01-20
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 1421
2 września 2012, 20:44
lepiej kup jakieś ciasto w pudełku/paczce, takiego to nawet największe beztalencie nie schrzani. I najlepiej takie na zimno, co bys sie spalonym nie zbłaźniła na koniec i jeszcze ludzi potruła.
- Dołączył: 2011-02-23
- Miasto: Ostrołęka
- Liczba postów: 722
2 września 2012, 20:51
ja na szybko robię tak:
2 szklanki mąki, zwykle dodaje pod koniec jeszcze z pół szklanki
1,5 szklanki cukru
5 jaj
1 cukier waniliowy
1 mały proszek do pieczenia
1/3 szklanki oliwy + dolać do pełna gorącej wody
jabłka, cynamon, cukier puder
Cukier, jaja i cukier waniliowy zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz oliwę wymieszaną z wodą. Wszystko dobrze wymieszać.
Ciasto wylać na dużą blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Powrzucać jabłka pokrojone w ósemki posypać cynamonem i trochę cukrem zwykłym. Piec na rumiany kolor około 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.
Znika mi momentalnie i jabłek daje sporo na wierzch. Wychodzi duża blacha i przed wyjęciem obkrajam nożem i "wyskakuje z blachy ladnie
- Dołączył: 2011-04-03
- Miasto: Poznań
- Liczba postów: 1624
2 września 2012, 20:52
A może zrób coś bez pieczenia? Sernik na zimno, albo jakieś ciasto na gotowym biszkopcie z galaretką i owocami ?
- Dołączył: 2009-11-08
- Miasto: Wyspa Snów
- Liczba postów: 3678
2 września 2012, 21:36
budyniowe:
kladziesz na blache herbatniki, zalewasz dwoma budyniami czekoladowymi, znow herbatniki i znow budyn (jaki tylko kolor chcesz najlepiej owocowy jakis malinowy np. (bo waniliowy czy karmelowy to tak mdlo) i do lodowki, rano wyciagasz z lodowki.. TADAM :)
Nie znam osoby, ktora by sie nie zajadala :)
- Dołączył: 2010-01-03
- Miasto: Panama
- Liczba postów: 10736
2 września 2012, 21:38
Sprawdź na necie przepis "Anielska kuchnia szarlotka". Nic nigdy wcześniej nie piekłam, a wyszło idealnie! Przepyszne!