Temat: ricotta - tłuszcz

Chciałabym zrobić domową ricottę. Czy udałaby mi się gdybym zrobiła ją z mleka 0% czy do zrobienia ricotty potrzebny jest ten tłuszcz ?
hmm według definicji ricotta ma 20-30% tłuszczu więc jak chcesz ją zrobić bez niego

ricotta nie ma 20-30% tl za to mascarpone tak

ricotta ma ok 10%

Swoja droga nie rozumiem jak mozna pic mleko 0% czy nawet 0,5% przeciez to nie jest mleko tylko jakas serwatka, ble...
wikipedia mówi co innego ale nie wiem;)

:) juz mialam wikipedie oskarzyc o klamstwo, ale doczytalam:) ricotta domowej produkcji jest taka tlusta, nawet 30-40% tl, za to moj egzemplarz z lodowki (ze sklepu) ma dokladnie 11% tl i 146kcal/100g

Obrazilam serwatke, a okazala sie skarbem..

Ricottę otrzymujemy : z serwatki z mleka owczego, koziego, serwatki z mleka krowiego mleka + 10% mleka

 

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.