biszkopt :
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
pól proszku do pieczenia
Reszta:
1 duży sok zielony kubuć ( ja zrobiłam na soku marchewkowo - brzoskwiniowym)
3 budynie śmietankowe ( polecam takie większe budynie 3/4 a jak male to lepiej 4 sztuki)
4 galaretki zielone ( w tym wypadku brzoskwiniowe)
1/2 litra śmietany 30 % ( w biedrące kupiłam do zup i ubijania 330ml - wystarczyło)
2 opakowania delicji ( ja delicje zastąpiłam brzoskwiniami )
przygotowanie biszkoptu:
białka ubić na sztywna pianę, dodać szklankę cukru ( ja dodaję większe pół) i miksować jeszcze 5 minut
Dalej mieszać delikatnie i dodawać stopniowo żółtka , mąkę i pół torebki proszku do pieczenia.
Gdy ciasto będzie miało jednolita masę wyłożyć na blachę i piec w temp 180 stopni przez ok 30 minut.
* w sumie to zależy od piekarnika ja tym razem piekłam 170 stopni 30 minut i tym razem spód mi się tak nie przyjarał)
gdy biszkopt się upiecze zostawiamy do wystygnięcia
Na soku kubus lub podobnym gotujemy budynie. Gdy będą lekko cieple wykładamy je na biszkopt
okładamy na nich delicje galaretkami do dolu ( ja ty, razem położyłam brzoskwinie z puszki pokrojone na plasterki)
Następna warstwa to ubita świetna zmiksowana z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1szklance wody
galaretkę wlewam gdy jest lekko tężejąca .
wsadzić do lodówki niech stężeje
po ok 40 minutach na wierzch ciasta wylewamy 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody
moje uwagi
1 . po upieczeniu biszkopta niestety odstaje on od foremki - kupić paczkę pety bery ( lub innych herbatników) rozgzgnieść i wsypać w luki wyrównując poziom z ciastem wtedy nie grozi to temu ze galaretka ucieknie pod spód
2. jednak w kolorze pomarańczowym wygląda i smakuje o wiele lepiej hi hi hi
zielony jak dla mnie to może być ogórek a nie ciasto hi hi
znalazłam hi hi