Temat: Ciasto z brzoskwiniami - przepisy!

Witam!

Mamy w domu całą masę brzoskwiń, ale takich z drzewa w ogrodzie. Są pyszne, ale bardziej twarde i mniej soczyste niż te ze sklepu.

Chciałabym zrobić jakieś ciasto z ich wykorzystaniem, macie może jakieś przepisy? Wiem, że w internecie tego pełno jednak chodzi mi o coś sprawdzonego.

Ciasto nie musi być dietetyczne bo robię je dla gości i rodzinki.

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
 
mmmmniam! tylko czy takie świeże brzoskwinie się nadają? Nie są ani tak wilgotne, ani tak słodkie jak te z puszki...
Nadają, ja kupiłam z puszki bo nie chciało mi się kroić :p Ale jeśli nie są słodkie, możesz je posypać cukrem...
Hahaha 

CiasteczkowyPotwor1990 napisał(a):

Ciasto nie musi być dietetyczne bo robię je dla gości i rodzinki.


Jak goście, to niech się tuczą
Pasek wagi
hahaha :D pewnie, niech się tuczą :) A tak serio to im diety nie potrzebne, więc po co odmawiać słodkości. :)
ja bym zrobila drozdzowke z kruszona, ale nie mam sprawdzonego przepisu..
a może zrób coś takiego jak ciasto Shrek -ale na brzoskwiniowo - tylko zamiast delicji pokrój drobno brzoskwinki oddaj łyżeczkę cukru wymieszaj w misce i połóż a  druga warstwę z galaretka na samej górze
Pasek wagi
a co myślicie o tym http://bistromama.blogspot.com/2012/07/ucierane-ciasto-z-brzoskwiniami.html

Proste, domowe i wydaje się smaczne. :)
biszkopt :
4 jajka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki maki pszennej
1/2 szklanki maki ziemniaczanej
pól proszku do pieczenia

Reszta:
1 duży sok zielony kubuć   ( ja zrobiłam na soku marchewkowo - brzoskwiniowym)
3 budynie śmietankowe     ( polecam takie większe budynie 3/4 a jak male to lepiej 4 sztuki) 
4 galaretki zielone              ( w tym wypadku brzoskwiniowe)
1/2 litra śmietany 30 %       ( w biedrące kupiłam do zup i  ubijania 330ml - wystarczyło)
2 opakowania delicji              ( ja delicje zastąpiłam brzoskwiniami )

przygotowanie biszkoptu:
 białka ubić na sztywna pianę, dodać szklankę cukru ( ja dodaję większe pół)  i miksować jeszcze 5 minut
Dalej mieszać delikatnie i dodawać stopniowo żółtka , mąkę i pół torebki proszku do pieczenia.
Gdy ciasto będzie miało jednolita masę wyłożyć na blachę i piec w temp 180 stopni przez ok 30 minut.

* w sumie to zależy od piekarnika ja tym razem piekłam 170 stopni 30 minut  i tym razem spód mi się tak nie przyjarał) 

gdy biszkopt się upiecze zostawiamy do wystygnięcia 

Na soku kubus  lub podobnym gotujemy budynie. Gdy będą lekko cieple wykładamy je na biszkopt 
okładamy na nich delicje galaretkami do dolu   ( ja ty, razem położyłam brzoskwinie z puszki pokrojone na plasterki)
Następna  warstwa to ubita świetna zmiksowana z 2 galaretkami rozpuszczonymi w 1szklance wody
galaretkę wlewam gdy jest lekko tężejąca .
wsadzić do lodówki niech stężeje 
po ok 40 minutach na wierzch ciasta wylewamy 2 galaretki rozpuszczone w 1/2 litra wody

moje uwagi
1 . po upieczeniu biszkopta niestety odstaje on od foremki - kupić paczkę pety bery ( lub innych herbatników) rozgzgnieść i wsypać w luki wyrównując poziom z ciastem wtedy nie grozi to temu ze galaretka ucieknie pod spód
2. jednak w kolorze pomarańczowym wygląda i smakuje o wiele lepiej hi hi hi
zielony jak dla mnie to może być ogórek a nie ciasto hi hi

znalazłam hi hi


Pasek wagi

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.