Temat: placki ziemniaczane

chcę sobie na obiad usmazyc placki ziemniaczane, na teflonie. znalazłam przepis na takie bez maki, próbowała któraś z was ?
a jaka jest recepta na chrupiace placki?

geslerowa non stop zwracala placki  bo kucharze nie umieli ich przyrzadzic. i mowila czy nie znaja plackow babci. ja szczerze mowiac nie znam takich. moj tata jak robi placki to sa usmazone ale miekkie, dlugie na pol patelni,. mnie takie tez wychodza tylko robie okragle
ja robiłam kiedyś pieczone i wyszły pyszne chrupiące :)
ja robie te bez mąki,pycha.Wyciskam wodę ,daję jajko sol i pieprz,
Pasek wagi
robilam juz 2 raz placki  piekarniku i to sa gnieciuchy a nie prawdziwe placki. z 1 strony brazowe a z drugiej lyse?

wrednababa54 napisał(a):

a jaka jest recepta na chrupiace placki?geslerowa non stop zwracala placki  bo kucharze nie umieli ich przyrzadzic. i mowila czy nie znaja plackow babci. ja szczerze mowiac nie znam takich. moj tata jak robi placki to sa usmazone ale miekkie, dlugie na pol patelni,. mnie takie tez wychodza tylko robie okragle

wszystko zależy od dobrych ziemniaków! najlepsze to takie ktore mają w sobie dużo skrobii takie białe i placki nie mogą być za grube i trzeba zostawić trochę soku to robią się takie firanki na około i nie dawać za dużo zwykłej mąki pszennej !
Ja dodaje jeszcze do tej masy na placki biały ser - ziemniaki nie ciemnieją, a placki są pyszne
Akurat w kwestii robienia placków ziemniaczanych nie jestem - robi je zawsze mój mężczyzna. Podpytałam się go kiedyś jak je robi i powiedział, że on praktycznie w ogóle mąki nie dodaje (czyli tylko ziemniaki, jajko, cebula + przyprawy - nie dietetycznie tylko takie mu smakują). Poprosiłam go i dodatkowo zamiast je smażyć zostały upieczone (wersja light dla mnie :D ). Mnie bardzo smakowały, jemu nie bardzo - stwierdził, że to nie placki :P. Niemniej jednak od tamtej pory dostaję placki ziemniaczane pieczone - pyszne :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.