- Dołączył: 2012-06-18
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 822
28 sierpnia 2012, 19:20
Kupiłam zwykłe, półtwarde tofu firmy polsoja i na razie do głowy przychodzi mi tylko sałatka ze szpinakiem. Co jeszcze można z tego zrobić? Smażyć, piec, roztapiać? Gotuję tylko dla siebie, więc chciałabym, żeby było lekko i na jedną porcję :)
(pewnie mozna dodac do sałatki, makaronu czy ryżu, ale chciałbym coś bardziej nietuzinkowego )
Znacie przepisy?
Edytowany przez pistacjowata 28 sierpnia 2012, 19:21
28 sierpnia 2012, 19:30
Ja lubię je w uproszczonej wersji "orientalnej". Najpierw marynuję w przeróżnych przyprawach i sosie sojowym, a potem delikatnie podsmażam na oliwie z dużą ilością warzyw :). Swoją drogą, chyba już od kilku miesięcy nie jadłam tofu więc dzięki za przypomnienie ;).
- Dołączył: 2011-11-28
- Miasto: Warszawa
- Liczba postów: 308
28 sierpnia 2012, 19:32
Tortilla z mixem warzyw i podsmażonym tofu, makaron/ ryż z warzywami pokryty plasterkami tofu zapieczony w piekarniku. Z tofu możesz robić właściwie wszytko, znajdź stronę z wegetariańskimi przepisami i tam będziesz mieć tego pełno
- Dołączył: 2012-06-18
- Miasto: Szczecin
- Liczba postów: 822
28 sierpnia 2012, 19:35
a więc na patelni to się nie topi, ale zachowuje jak mięso?
28 sierpnia 2012, 19:40
Nie topi się jak ser. Co najwyżej robi się lekko twarde z wierzchu i bardziej miękkie w środku :)