Temat: Tofu

Kupiłam zwykłe, półtwarde tofu firmy polsoja i na razie do głowy przychodzi mi tylko sałatka ze szpinakiem. Co jeszcze można z tego zrobić? Smażyć, piec, roztapiać? Gotuję tylko dla siebie, więc chciałabym, żeby było lekko i na jedną porcję :)

(pewnie mozna dodac do sałatki, makaronu czy ryżu, ale chciałbym coś bardziej nietuzinkowego )

Znacie przepisy?
Ja lubię je w uproszczonej wersji "orientalnej". Najpierw marynuję w przeróżnych przyprawach i sosie sojowym, a potem delikatnie podsmażam na oliwie z dużą ilością warzyw :). Swoją drogą, chyba już od kilku miesięcy nie jadłam tofu więc dzięki za przypomnienie ;).
Tortilla z mixem warzyw i podsmażonym tofu, makaron/ ryż z warzywami pokryty plasterkami tofu zapieczony w piekarniku. Z tofu możesz robić właściwie wszytko, znajdź stronę z wegetariańskimi przepisami i tam będziesz mieć tego pełno
a więc na patelni to się nie topi, ale zachowuje jak mięso?
Nie topi się jak ser. Co najwyżej robi się lekko twarde z wierzchu i bardziej miękkie w środku :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.