27 sierpnia 2012, 09:46
Hej. Chcę sobie zrobić sobie rybę na obiad w piekarniku (nigdy jeszcze nie robiłam) ui mam pytanie - jaką sobie kupić rybę (nie chcę filetów!) żeby się nadawała? Która ryba będzie zdrowa i nie wyjdzie zbyt drogo? Można w sklepach kupić pstrąga, bo tylko pstrągi kojarzę? Dzięki za pomoc :)
Aha, i później zawijam ją w folię aluminiową, dodaję przyprawy i wrzucam do piekarnika w 200 stopniach na jakieś 30 minut?
- Dołączył: 2010-05-24
- Miasto: Wyspa
- Liczba postów: 655
27 sierpnia 2012, 10:01
do środka ryby włóż pokrojoną cebulkę i koper, posyp jakąś przyprawą (polecam fit up do ryb) i w folię. Piekę tak 20-30 min w zależności od wielkości ryb.
Ja tak robię ryby złowione własnoręcznie i ryby ze sklepu. Myślę, że wszystkie się nadają, ale te niemrożone są dużo smaczniejsze
27 sierpnia 2012, 10:22
A ja polecam swieza rybe, cala, wypatroszona lub nie pieczona w soli. Naczynie zaroodporne, brytfanne wysciela sie gruboziarnista sola, kladzie cala rybe i zasypuje reszta soli, tak by cala zakryc, piec ok 40 min
- Dołączył: 2012-07-02
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 2329
27 sierpnia 2012, 10:28
Nie za dużo tej soli? Tak cala ma byś posypana?
27 sierpnia 2012, 10:32
Lubelaska napisał(a):
Nie za dużo tej soli? Tak cala ma byś posypana?
Nie nie, ryba ma byc cala zasypana sola, mieso jednak nie ma smaku soli, bariere stanowi skora, trzeba tylko umiejetnie zjesc;) a ryba jest delikatna, soczysa i bardzo aromatyczna
Edit: http://www.wielkiezarcie.com/recipe63373.html
Edytowany przez b125d4f4455702c10d4bfcd24fbac958 27 sierpnia 2012, 10:34
27 sierpnia 2012, 11:01
mozesz kupic tez lososia w kawalku. tylko trzeba poszukac dobrego by to nie byla mielonka. znalazlam sprawdzony i nie drogi w lidlu, za 2 porcje po 125 g bylo ok 15 zl. a jeszcze wedrujac po lodowkach, przy okazji znalazlam kawalki lososia, przy miesie, w przyprawach 250 g po 8 zl/szt.fajny duzy kawalek rybki i 8 zl
ja daje przyprawy jak pieprz, cytryna (lub pieprz cytrynowy), ziola prowansalskie, maselko. i to pieke w piekarniku.
tez za filetami nie przepadam. sama woda z wata i jeszcze malo apetycznie wyglada
wczesniej za dwa srednie pstragi dalam 16 zl.
- Dołączył: 2012-08-24
- Miasto: Kraków
- Liczba postów: 48
28 sierpnia 2012, 11:58
Dziewczyny, a jak przygotować fileta? Dodam, ze kopiłam mintaja i mam średnie pojecie jak sie do tego zabrać. :P
- Dołączył: 2012-09-25
- Miasto: Lublin
- Liczba postów: 18
25 września 2012, 10:42
fileta można przygotować na różne sposoby :) polecam
przepisy na ryby :)