Temat: Ryba - przygotowanie?

Hej. Chcę sobie zrobić sobie rybę na obiad w piekarniku (nigdy jeszcze nie robiłam) ui mam pytanie - jaką sobie kupić rybę (nie chcę filetów!) żeby się nadawała? Która ryba będzie zdrowa i nie wyjdzie zbyt drogo? Można w sklepach kupić pstrąga, bo tylko pstrągi kojarzę? Dzięki za pomoc :)

Aha, i później zawijam ją w folię aluminiową, dodaję przyprawy i wrzucam do piekarnika w 200 stopniach na jakieś 30 minut?
do środka ryby włóż pokrojoną cebulkę i koper, posyp jakąś przyprawą (polecam fit up do ryb) i w folię. Piekę tak 20-30 min w zależności od wielkości ryb.
Ja tak robię ryby złowione własnoręcznie i ryby ze sklepu. Myślę, że wszystkie się nadają, ale te niemrożone są dużo smaczniejsze
Pasek wagi

A ja polecam swieza rybe, cala, wypatroszona lub nie pieczona w soli. Naczynie zaroodporne, brytfanne wysciela sie gruboziarnista sola, kladzie cala rybe i zasypuje reszta soli,  tak by cala zakryc, piec ok 40 min

 

Nie za dużo tej soli? Tak cala ma byś posypana?
Pasek wagi

Lubelaska napisał(a):

Nie za dużo tej soli? Tak cala ma byś posypana?

Nie nie, ryba ma byc cala zasypana sola, mieso jednak nie ma smaku soli, bariere stanowi skora, trzeba tylko umiejetnie zjesc;) a ryba jest delikatna, soczysa i bardzo aromatyczna

Edit: http://www.wielkiezarcie.com/recipe63373.html

mozesz kupic tez lososia w kawalku. tylko trzeba poszukac dobrego by to nie byla mielonka. znalazlam sprawdzony i nie drogi w lidlu, za 2 porcje po 125 g bylo ok 15 zl. a jeszcze wedrujac po lodowkach, przy okazji znalazlam kawalki lososia, przy miesie, w przyprawach 250 g po 8 zl/szt.fajny duzy kawalek rybki i 8 zl

ja daje przyprawy jak pieprz, cytryna (lub pieprz cytrynowy), ziola prowansalskie, maselko. i to pieke w piekarniku.

tez za filetami nie przepadam. sama woda z wata i jeszcze malo apetycznie wyglada

wczesniej za dwa srednie pstragi dalam 16 zl.

Dziewczyny, a jak przygotować fileta? Dodam, ze kopiłam mintaja i mam średnie pojecie jak sie do tego zabrać. :P
fileta można przygotować na różne sposoby :) polecam przepisy na ryby  :)

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.