- Pomoc
- Regulamin
- Polityka prywatności
- O nas
- Kontakt
- Newsletter
- Program Partnerski
- Reklama
- Poleć nasze usługi
-
© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.
23 sierpnia 2012, 16:17
23 sierpnia 2012, 16:20
Edytowany przez zelkowelove 23 sierpnia 2012, 16:21
23 sierpnia 2012, 16:41
23 sierpnia 2012, 16:47
23 sierpnia 2012, 17:13
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka mineralnej wody gazowanej
1 szklanka oleju
3 szklanki mąki tortowej + 2 łyżki mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie wsypujemy 1 szklankę przesianej mąki i dalej ubijamy. Wlewamy powoli 1 szklankę oleju - ubijamy. Wsypujemy 1 szklankę mąki, dalej ubijając. Wlewamy 1 szklankę wody gazowanej. I na koniec wsypujemy 1 szklankę mąki z proszkiem do pieczenia. Całość ubijamy jeszcze chwilę. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Na środek formy nakładamy na przemian po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta (ciasto ma się stopniowo rozlewać). Pieczemy w 180 stopniach przez 50-55 minut, do suchego patyczka.
26 sierpnia 2012, 14:20