Temat: koktajle

Znalazłam w domu blender. Chciałabym sobie robić jakieś koktajle :) jakie są najlepsze owoce czy może warzywa do mieszania ? By były zdrowe i mało kaloryczne ? A może są jakieś, które Wy z chęcią pijecie?
Pasek wagi
ja nie mam blendera (ale bardzo chciałabym mieć - niestety brak funduszy), ale myślę, że z każdego owocu byłoby coś pysznego
kiwi, banan, truskawka, brzoskwinia, wiśnia, czereśnia itp
z warzyw to może jakieś pomidory? 
poza tym można to łączyć, owoce ze sobą, owoce z warzywem, z kakaem, jako polewa do lodów taka gęstsza
no mnóstwo pomysłów ;)
pogoogluj trochę, przepisów na koktajle jest co nie miara ;)
Pasek wagi
ja lubie truskawkowe  z bananem i troche  mleka :)
Ja do swojego blendera wrzucałam i nadal wrzucam chyba wszystkie warzywa i owoce. ;) Ale z tych mniej kalorycznych to na pewno ogórkowy; ogórki i według uznania sól, cukier, sok z cytryny. Jak ogórkowy no to od razu też nasuwa się pomidorowy; pomidory i pieprz. Ja bardzo lubię też proste połączenie pomarańczy z grejpfrutami i on jest z pewnością mało kaloryczny. 2 kiwi i łodyga selera naciowego i pół szkl. wody, próbowałam i  o dziwo smaczny. A mój ulubiony to chyba truskawkowy; truskawki, mleko/jogurt/śmietana, cukier. To chyba takie najprostsze i całkiem smaczne. ;) A bardziej wymyśle myślę że poszperaj właśnie po internecie! ;)
Ja mam swoje dwa ulubione przepisy 

2 banany
garść mrożonych truskawek
garść mrożonych jagód
pół szklanki arbuza
2 suszone daktyle (wcześniej namoczone 10min)
pół szklanki mleka (sojowe, krowie, migdałowe)
pół szklanki pokruszonego lodu


1.5 mrożonego banana
pół szklanki ananasa
pół szklanki mango
brzoskwinia
2 suszone daktyle (wcześniej namoczone 10min)
pół szklanki mleka (sojowe, krowie, migdałowe)
pół szklanki pokruszonego lodu


Dzięki daktylom koktajl jest słodziutki i pyszny :) Czasami gdy nie mam czasu ich namoczyć dodaję stewie. Z tych proporcji wychodzą dwie duże szklanki, ja sobie nie żałuję i piję wszystko   trzyma mnie na dłuuuugo 
Ja lubię: jagodowe, brzoskwiniowe, truskawkowe, z mango.
Dodaję do nich to co mam aktualnie w lodówce - mleko, jogurt lub maślankę ;).
możesz też robić zupy-kremy
Ja uwielbiam koktajl z mrożonych truskawek, bananów i mleka. Mega sycące i orzeźwiające.
Uwielbiam koktajl z truskawek, jagód (lub borówek) i banana, mniam;)
klik
klik
klik
klik 

a tutaj zdrowe koktajle strukturalne:

Eliksir zielony
poprawiający przemianę materii, odchudzający

w 1 porcji: 194 kcal, wysoka zawartość witaminy C (34%*), witaminy B2 (37%*), potasu (39%*) i wapnia (47%*), źródło witaminy B1 (22%*), witaminy B6 (26%*), magnezu (27%*), żelaza (19%*), cynku (20%*) i błonnika pokarmowego

Awokado zawiera specjalny typ cukru, który reguluje wydzielanie insuliny, dzięki czemu zapobiega wahaniom jego poziomu we krwi. Polecany jest więc osobom z nadwagą oraz ze skłonnością do cukrzycy.

Sok z cytryny skutecznie walczy z nadwagą, ponieważ pobudza przemianę materii, obniża apetyt i spowalnia przemianę węglowodanów w tłuszcze.

Jogurt naturalny ma właściwości obniżające poziom cholesterolu. Ponadto dostarcza potas, wapń oraz witaminy z grupy B, które biorą udział w przemianach energetycznych organizmu.

Natka pietruszki jest źródłem wapnia, żelaza oraz witaminy C. Ułatwia usuwanie obrzęków spowodowanych zatrzymywaniem wody w tkankach.

Przepis na Eliksir zielony:

Zmiksuj:

200 ml kefiru lub jogurtu naturalnego 1,5 % tłuszczu
½ małego dojrzałego awokado
łyżka stołowa soku z cytryny
łyżka siekanej zielonej pietruszki
łyżka otrąb owsianych

* % zalecanego dziennego spożycia


Eliksir wiśniowy

odmładzający, przeciwzmarszczkowy, przywracający gęstość skórze, inicjujący powstawanie kolagenu
w 1 porcji: 200 kcal, wysoka zawartość witaminy B1 (55%*), witaminy B2 (32%*), źródło witaminy B6 (27%*) i witaminy C (18%*), magnezu (18%*), cynku (22%*), miedzi (26%*)

Wiśnie oprócz karotenoidów, witaminy C, witamin z grupy B, potasu, wapnia i magnezu, zawierają cenne flawonoidy (bioflawony), które chronią kolagen, dzięki czemu zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

rn Melasa trzcinowa jest źródłem wielu witamin i składników mineralnych, w tym kompletu witamin z grupy B oraz nniezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych NNKT. Witaminy z grupy B są niezbędne dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Niedobór NNKT prowadzi do wypadania włosów i nadmiernego wysuszenia skóry.

Skrzyp jest cennym źródłem flawonoidów, saponin, potasu oraz krzemu. Krzem jest niezbędny do prawidłowej aktywności enzymu hydroksylazy prolinowej, która bierze udział w procesie produkcji kolagenu.

Przepis na Eliksir wiśniowy:

Zmiksuj

200 ml mleka sojowego
100 g wiśni (świeżych lub mrożonych)
2 łyżeczki zarodków pszennych
łyżeczka melasy trzcinowej
½ łyżeczki skrzypu

* % zalecanego dziennego spożycia



Eliksir fioletowy
wzmacniający wzrok i naczynia krwionośne


w 1 porcji: 244 kcal, źródło witaminy A (19%*), witaminy E (21%*), witaminy C (24%*), witaminy B2 (29%*), witaminy B6 (19%*) i miedzi (28%*) i źródło błonnika pokarmowego

Czarne jagody i borówki amerykańskie obfitują w ciemne barwniki, antocyjany, które wzmacniają drobne naczynia krwionośne, szczególnie znajdujące się w siatkówce oka.

Suszona morela zawiera beta-karoten, czyli silny przeciwutleniacz, który chroni oko przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Syrop klonowy dostarcza wielu witamin i składników mineralnych, w tym cynk, który zapobiega utracie wzroku związanej z wiekiem.

Ziarna sezamu są źródłem m.in. witamin z grupy B, których niedobór objawia się zaburzeniami widzenia, łzawieniem oczu, światłowstrętem oraz zaćmą.

Orzechy włoskie są bogate w kwasy tłuszczowe omega 3, które wpływają na lepsze ukrwienie oka i zapobiegają utracie pola widzenia związanego ze starzeniem się organizmu.

Przepis na Eliksir fioletowy:
Zmiksuj:

200 ml mleka sojowego, ryżowego lub owsianego
100 g czarnych jagód lub borówek amerykańskich
1 morela suszona
½ łyżeczki syropu klonowego
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka orzechów włoskich

* % zalecanego dziennego spożycia



Eliksir pomarańczowy


wzmacniający, uzupełniający witaminy i składniki mineralne

w 1 porcji: 196 kcal, wysoka zawartość witaminy C (138%*), witaminy B1 (86%*), witaminy B6 (46%), folianów (39%*), potasu (38%*), fosforu (33%*), źródło witaminy A (16%*), witaminy B2 (24%*), niacyny (23%*), magnezu (22%*), żelaza (22%*), miedzi (23%*) i błonnika pokarmowego

Pomarańcze dostarczają witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz wapnia i potasu. Mają działanie stymulujące i rozluźniające. Skutecznie oczyszczają jelita.

Figi są cennym źródłem witaminy C, potasu, fosforu i wapnia. Wpływają stymulująco na organizm. Mają korzystny zasadowy odczyn, który przeciwdziała zakwaszeniu spowodowanemu nadmiernym spożyciem mięsa.

W nasionach lnu znajdziemy bogactwo witamin i składników mineralnych: witaminy z grupy B, witaminę E, magnez, potas, wapń, żelazo oraz niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Wpływają na wzrost odporności przeciwzapalnej, a dzięki zawartości lignanów, chronią przed nowotworami zależnymi od estrogenów – rakiem piersi oraz jajników.

Drożdże piwne zawierają magnez, cynk, fosfor, żelazo, potas, selen i chrom oraz prawie cały zestaw witamin z grupy B.

Przepis na Eliksir pomarańczowy:

Zmiksuj:

250 ml świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
pokrojona suszona figa
suszona morela (wcześniej namoczona w wodzie lub soku jabłkowym)
łyżeczka siemienia lnianego
łyżeczka zarodków pszennych
łyżeczka drożdży piwnych

* % zalecanego dziennego spożycia


Koktajl biały (200kcal)

Uzupełnia wapń i mikroelementy
Zalecenia: osteoporoza, alergie, żywienie dzieci

200ml mleka ryżowego albo sojowego
1/2 banana
1 pokrojona figa
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 łyżeczka melasy trzcinowej


Koktajl biały (200kcal)

Uzupełnia wapń i mikroelementy
Zalecenia: osteoporoza, alergie, żywienie dzieci

200ml mleka ryżowego albo sojowego
1/2 banana
1 pokrojona figa
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 łyżeczka melasy trzcinowej



Koktajl różowy (200kcal)

Na wzmocnienie hormonalne dla kobiet
Zalecenia: zaburzenia miesiączkowania, menopauza

200ml mleka sojowego
1/2 łyżeczki syropu z lukrecji, melasy trzcinowej lub miodu
100g malin
1 łyżeczka zarodków pszennych
1 figa pokrojona
1 łyżeczka siemienia lnianego



Koktajl czerwony (150kcal)

Zalecenia: profilaktyka chorób cywilizacyjnych

250ml soku pomidorowego
50g tofu lub tuńczyka w sosie własnym
1 łyżka kiełków
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 ząbek czosnku
5 g drożdży piwnych



Koktajl czekoladowy (200kcal)


Uzupełnia poziom magnezu, wzmacnia układ nerwowy
Zalecenia: stres, depresja, wytężony wysiłek umysłowy

200ml mleka sojowego albo ryżowego
1 łyżeczka kakao
1/2 banana
1 łyżeczka płatków migdałowych
1 łyżeczka melasy trzcinowej
1 łyżeczka ziaren słonecznika

© Fitatu 2005-25. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Serwis stosuje zalecenia i normy Instytutu Żywności i Żywienia.